Cara Menyiapkan Inventori di Gudang

Operasi gudang boleh menjadi bantuan berharga untuk mempercepat penghantaran dan mengawal kos untuk perniagaan kecil, atau dapat berubah menjadi sakit kepala yang berterusan. Rahsia menjalankan operasi yang cekap adalah dengan mengatur penyimpanan dan kawalan inventori dengan betul. Langkah pertama adalah menyediakan inventori gudang dengan cara yang logik yang memudahkan untuk mengesan, mencari dan menarik barang dagangan.

Sama pentingnya, perniagaan kecil perlu mengemas kini persediaan persediaan secara berkala dan melakukan inventori fizikal tahunan yang tepat. Ini banyak kerja, tetapi hasilnya adalah pengurangan kos inventori dan peningkatan perkhidmatan pelanggan sebagai hasil pengagihan stok tepat waktu ke kedai dan pelanggan.

Penyediaan Gudang untuk Kemudahan Perhimpunan Pesanan

Matlamat mana-mana skema organisasi di gudang adalah untuk membuatnya semudah mungkin bagi pekerja untuk mencari dan menarik barang untuk dihantar ke pelanggan atau dipindahkan ke outlet. Oleh kerana perniagaan sangat pelbagai, tidak ada cara yang tepat untuk membuat persediaan gudang. Sebaliknya, anda ingin mengikuti prinsip umum organisasi yang baik ketika menyusun rancangan gudang.

Letakkan barang bervolume tinggi berhampiran kawasan penghantaran dan penerimaan. Lakukan perkara yang sama dengan barang berat. Ini akan mengurangkan jumlah masa dan usaha yang diperlukan untuk mengumpulkan pesanan. Kumpulkan barang serupa.

Contohnya, letakkan semua televisyen di bahagian gudang yang sama. Susun tong sampah dan rak dengan pertimbangan ini, dan bukannya meletakkannya di dinding.

Label Kotak dan Buat Peta

Label kotak dengan nombor kawalan inventori anda. Anda juga mungkin ingin mengambil gambar digital setiap item dan menyiarkannya di tempat produk disimpan. Akhirnya, buat peta yang menunjukkan lokasi setiap kategori barang di gudang.

Mengemas kini Persediaan Gudang

Organisasi inventori di gudang perlu dikemas kini sekurang-kurangnya sekali setahun untuk mengekalkan operasi dan kawalan inventori yang cekap. Perniagaan anda akan menambah barisan produk baru dan menghentikan yang lain selama setahun. Apabila ini berlaku, terdapat kecenderungan semula jadi untuk menyusun produk baru di mana sahaja anda dapat mencari ruang. Semasa meninjau susun atur gudang, anda boleh menukar stok supaya semuanya terletak dengan mudah.

Kemas kini label di rak dan lakukan perkara yang sama untuk foto digital jika anda menggunakannya. Buat pembetulan pada peta gudang anda. Masa yang tepat untuk melakukan tinjauan ini adalah pada hari-hari dan minggu-minggu tepat setelah inventori fizikal tahunan, kerana semasa proses melaksanakan inventori, pekerja anda telah membuang stok yang tidak kemas dan usang. Lebih mudah untuk menyusun semula rak dan tong sampah pada masa ini.

Penyediaan Inventori Gudang

Perniagaan melakukan inventori fizikal mengikut jadual bulanan, suku tahunan atau tahunan. Membuat inventori adalah fungsi perakaunan penting. Kunci untuk persediaan fizikal yang tepat dan memberi sedikit gangguan pada operasi biasa adalah persiapan. Mulakan dengan memesan tag kiraan, helaian kiraan dan bahan lain yang anda perlukan.

Sebelum tarikh inventori, berikan pekerja untuk melalui setiap bahagian gudang. Mereka harus melabel dan menyisihkan stok yang rosak dan ketinggalan zaman. Hitung semua barang yang tidak akan digunakan sebelum inventori dan lampirkan tag kiraan. Labelkan stok yang dikira supaya pekerja tidak akan menariknya untuk pesanan.

Apabila tarikh persediaan fizikal semakin hampir, berjumpa dengan pekerja yang akan melakukan penghitungan dan menugaskan pasukan dua orang ke bahagian tertentu di gudang. Tugaskan seorang pekerja untuk bertugas mengeluarkan tag kiraan dan helaian kiraan. Tag penghitung harus diberi nombor sehingga tag yang hilang atau rosak dapat dijejaki.

Melakukan Inventori Fizikal Gudang

Tangguhkan operasi penghantaran dan penerimaan biasa semasa kiraan inventori sedang dijalankan. Arahkan pekerja untuk mengasingkan sebarang penghantaran yang diterima sehingga inventori fizikal selesai. Setiap pasukan inventori harus terdiri daripada satu orang yang melakukan pengiraan sementara yang kedua mencatat maklumat pada helaian kiraan. Lembaran pengiraan yang lengkap dan tag yang tidak digunakan dikembalikan kepada kerani inventori oleh setiap pasukan setelah selesai.

Penyelia harus menyiasat sebarang pertimbangan atau perbezaan yang tidak biasa. Di samping itu, adalah berguna untuk melakukan pengiraan spot untuk mengesahkan bahawa pasukan inventori membuat pengiraan yang tepat dan lengkap.