Cara Dapatkan Wang Daripada Tuntutan

Sebaik sahaja anda memenangi tuntutan mahkamah, mahkamah akan membuat keputusan bagi pihak anda. Walaupun peraturan berbeza-beza di seluruh Amerika Syarikat, pengadilan secara amnya menguatkuasakan keputusan selama beberapa tahun dan membiarkan kepentingan bertambah. Walau bagaimanapun, mahkamah tidak menghubungi defendan untuk mengumpulkan wang. Sekiranya defendan tidak mempunyai aset, maka anda mungkin tidak mendapat wang.

1

Kaji semula keputusan untuk memastikan bahawa penghutang diberi nama dengan betul. Contohnya, jika anda menuntut pemilik tunggal, sertakan nama sah syarikat (misalnya, berniaga sebagai) ditambah nama pemiliknya. Penghutang mungkin mengelak daripada membayar sekiranya keputusan tersebut mengandungi kesalahan.

2

Sahkan berapa masa penghutang perlu membuat rayuan. Di kebanyakan mahkamah, defendan mempunyai masa 30 hari untuk mengemukakan rayuan. Penghakiman biasanya tidak dikuatkuasakan sehingga tarikh akhir penghutang untuk mengemukakan rayuan atau membuat usul untuk mengosongkan penghargaan berakhir.

3

Hubungi defendan dengan mengirimkan surat profesional (tenang, objektif) melalui surat yang diperakui, yang boleh merangkumi pilihan pembayaran. Anda dapat mengirim surat untuk menindaklanjuti surat-menyurat dari pengadilan. Tentukan sama ada anda akan menerima rancangan pembayaran. Oleh kerana defendan biasanya tidak dapat membayar penghakiman dengan segera, mereka mungkin bersetuju untuk menetapkan jadual pembayaran.

4

Teliti aset defendan. Anda boleh mengemukakan tuntutan ganti rugi terhadap kebanyakan aset sehingga keputusannya diputuskan. Sekiranya anda menuntut individu yang mempunyai aset seperti harta tanah, pastikan gadai janji direkodkan dengan betul.

5

Hiasi gaji terdakwa, terutama jika dia tidak mempunyai aset yang signifikan. Anda juga boleh mengumpulkan dari pasangan terdakwa - walaupun anda tidak menuntut suami secara langsung. Anda juga boleh mengumpulkan dari akaun bank perniagaan penghutang.