Faktor Motivasi Ekstrinsik

Sebilangan besar orang kadang-kadang dibujuk untuk melakukan sesuatu, dan kebanyakan telah melakukan sesuatu untuk mendapatkan ganjaran. Apa yang terlibat dalam situasi ini adalah motivasi ekstrinsik. Teori psikologi konvensional mengatakan bahawa orang mempunyai dalaman mereka sendiri, atau motivasi intrinsik, seperti cinta, kebahagiaan dan harga diri. Tetapi mereka juga didorong oleh faktor-faktor di luar diri mereka yang kerana alasan positif atau negatif boleh menyebabkan mereka mengambil tindakan. Perniagaan menggunakan banyak bentuk faktor pendorong luaran.

Ganjaran Kewangan

Salah satu contoh motivasi ekstrinsik yang paling biasa di tempat kerja adalah pampasan kewangan. Komisen, bonus, opsyen saham dan rancangan saham pekerja adalah ganjaran pampasan yang digunakan untuk memotivasi pekerja. Dalam pelbagai motivasi ekstrinsik, ini adalah "wortel". Dorongan untuk mendapatkan wang dan kejayaan sering kali dapat berjalan kaki orang, menurut Healthline. Manfaat dan jenis pampasan lain juga dapat disertakan. Ganjaran kewangan dapat digunakan untuk pelbagai keinginan dan keperluan pekerja, dan begitu juga motivator ekstrinsik yang sangat fleksibel dan kuat.

Pujian dan Pengiktirafan

Jenis motivasi ekstrinsik merangkumi pujian dan pengiktirafan. Beberapa orang bertujuan untuk menyenangkan. Dan tidak ada yang lebih menggembirakan mereka daripada menerima pujian atas kerja keras mereka. Motivasi ekstrinsik ini adalah salah satu motivasi terkuat dan paling biasa di tempat kerja. Banyak kajian menunjukkan pengiktirafan dan pujian menyumbang kepada kepuasan kerja daripada insentif kewangan. Memberi pujian tulus dan tulen secara berkala adalah kaedah motivasi ekstrinsik yang kuat.

Tekanan Rakan Sebaya

Seorang remaja - dan sesiapa sahaja yang pernah menjadi remaja - mengetahui semua tentang kekuatan kumpulan sebagai faktor pendorong ekstrinsik. Tekanan untuk merasa diterima dan dihargai sebenarnya dapat menjadi pendorong. Mungkin pada suatu ketika ia menjadi motivator untuk mencuba rokok. Atau di tempat kerja, ini mungkin sebab orang berusaha dengan lebih gigih - untuk mengikuti pasukan mereka - atau mengapa mereka makan siang lebih lama atau lebih pendek. Sekiranya anak-anak selebihnya melakukannya. . . .

Akibat dan Hukuman

Ketika panas terik, banyak orang mengambil tindakan atau meningkatkan prestasi mereka. Mengetahui bos akan marah atau pekerjaan mereka mungkin adalah alasan ramai orang menyelesaikan pekerjaan mereka. Adakah ketakutan adalah alat motivasi terbaik di gudang senjata? Ahli psikologi dan pakar pengurusan membahaskan perkara ini. Tetapi ia pasti merupakan motivasi ekstrinsik.

Melemahkan Teori

Ketika datang untuk memeriksa motivasi intrinsik berbanding ekstrinsik, psikologi pada tahun 1970-an melakukan banyak penyelidikan dan mengembangkan teori yang melemahkan. Teori yang melemahkan menyatakan bahawa menggunakan motivasi ekstrinsik apabila orang mempunyai motivasi intrinsik untuk melakukan perkara yang sama boleh menyebabkan kesal. Dengan kata lain, pemberian ganjaran untuk sesuatu yang ingin dilakukan seseorang - atau hukuman sebelum orang itu berpeluang melakukannya - merosakkan motivasi asal orang itu.

Mengurangkan teori berpendapat bahawa ganjaran dan hukuman tidak disukai daripada membiarkan motivasi orang lain keluar, selaras dengan pernyataan Sangat Baik Minda. Teori ini masih diperdebatkan dalam kalangan psikologi tingkah laku, tetapi kadang-kadang digunakan sebagai hujah menentang motivasi melalui ganjaran kewangan atau sistem disiplin di tempat kerja.