Apakah Perbezaan Antara Pemasaran Siber Sepenuhnya dan Separa?

Keputusan utama yang dihadapi oleh pemilik perniagaan kecil adalah menentukan pendekatan terbaik untuk mempromosikan produk dan perkhidmatan mereka. Dua jalan utama adalah pemasaran tradisional dan siber. Tidak seperti kaedah pemasaran tradisional, pemasaran siber hanya dilakukan di Internet. Walau bagaimanapun, ia sama berkesan. Strategi pemasaran mana yang dipilih oleh pemilik bergantung pada tempat pemilik berfikir bahawa dia akan berprestasi lebih baik.

Definisi

Pemasaran siber, atau pemasaran Internet, melibatkan pemasaran produk dan perkhidmatan melalui Internet. Perniagaan kecil mungkin menggunakan pelbagai bentuk pemasaran siber, termasuk iklan paparan, pengoptimuman mesin pencari, media sosial, e-mel atau pemasaran gabungan. Pemasaran siber juga membolehkan perniagaan menargetkan niche tertentu. Mereka dapat membuat iklan dan laman web yang khusus untuk produk, perkhidmatan atau topik tertentu. Sebagai contoh, daripada mempunyai kehadiran dalam talian hanya untuk menjual kamera digital, perniagaan kecil dapat menumpukan perhatian pada jenis kamera tertentu dalam jenama tertentu. Ini akan memberi peluang kepada pemilik perniagaan untuk memantapkan dirinya sebagai pakar dalam bidang kecil itu.

Pemasaran Siber Penuh

Perniagaan kecil yang hanya mempunyai pemasaran dalam talian mengikuti strategi pemasaran siber sepenuhnya. Perniagaan pemasaran siber penuh mempunyai kelebihan tertentu. Kos pengiklanan dalam talian agak murah berbanding dengan iklan tradisional. Perniagaan selalunya mempunyai jangkauan yang lebih luas dan kejayaan kempen Internet juga dapat dilacak dengan mudah dengan menggunakan perkhidmatan seperti Google Analytics.

Pemasaran Siber Separa

Perniagaan kecil yang menggunakan kaedah pemasaran tradisional dan dalam talian mengikuti strategi pemasaran siber separa. Bersama dengan pelbagai jenis kaedah pemasaran Internet, perniagaan ini akan menggunakan iklan surat kabar, papan iklan, iklan televisyen, surat terus dan iklan cetak. Strategi pemasaran syarikat-syarikat ini memanfaatkan setiap jalur komunikasi untuk menjangkau pelanggan. Walau bagaimanapun, pendekatan ini boleh menjadi kurang efektif kerana wang mesti diperuntukkan di pelbagai bidang. Bagi kebanyakan perniagaan kecil, ini bukan kaedah terbaik.

Kesimpulannya

Menurut Small Business Computing, trendnya adalah untuk perniagaan kecil melabur lebih banyak dalam talian. Kebolehcapaian dan populariti platform sosial telah memberikan cara yang berkesan dan lebih murah untuk berkomunikasi dengan pelanggan. Sentuhan peribadi video dalam talian telah memberikan kemampuan untuk menyesuaikan video untuk setiap pelanggan. Kaedah pemasaran dalam talian lain, yang bukan baru tetapi masih boleh dilaksanakan, adalah pemasaran e-mel. Kaedah ini berfungsi dengan syarat anda mempunyai maklumat hubungan yang tepat dan terkini.