Bagaimana Wi-Fi Berfungsi di Pesawat?

Wi-Fi tersedia dalam pelbagai penerbangan domestik AS, yang membolehkan akses ke Internet semasa anda terbang. Pemancar di pesawat berkomunikasi dengan stesen darat, sama ada menggunakan gelombang radio yang serupa dengan telefon bimbit atau melalui pautan satelit, bergantung pada penyedia. Titik akses Wi-Fi yang terletak di dalam kabin pesawat membolehkan komputer riba anda menyambung menggunakan protokol wayarles 802.11 standard, memberikan anda sambungan Internet penuh dengan jarak 30,000 kaki.

Wi-Fi kapal terbang

Banyak syarikat penerbangan menawarkan perkhidmatan Wi-Fi pada sejumlah penerbangan domestik, yang tersedia sebagai tambahan pilihan dan membolehkan akses Internet semasa penerbangan dengan sedikit bayaran. Pelanggan boleh menyambung ke titik akses tanpa wayar dari komputer riba atau PDA mereka dengan cara yang sama seperti yang mereka lakukan di kedai kopi. Beberapa pembekal menawarkan perkhidmatan yang tidak terhad, sementara yang lain menggunakan pendekatan taman berdinding, yang membolehkan akses ke perkhidmatan tertentu sahaja. Komunikasi antara pesawat dan stesen darat dikendalikan melalui sambungan satelit atau melalui gelombang radio yang diterima oleh menara di darat.

Komunikasi Satelit

Dalam sistem komunikasi satelit, antena satelit di atas pesawat berkomunikasi dengan satelit di orbit di atas bumi. Satelit ini juga berkomunikasi dengan stesen bumi, yang mempunyai sambungan langsung ke Internet. Ketika penumpang meminta halaman Web di komputer riba dari titik akses Wi-Fi pesawat, elektronik pesawat menghantar permintaan itu ke satelit, yang kemudian menyampaikannya ke stesen darat. Stesen darat kemudian menghantar halaman yang diminta ke satelit, yang seterusnya menyampaikan data ke pesawat. Titik akses tanpa wayar kemudian menghantar data ke komputer riba penumpang. Walaupun isyarat bergerak jauh, kelajuan hingga 11Mbps tersedia pada masa ini.

Rangkaian Selular Berasaskan Darat

Dalam sistem darat, antena yang terletak di bahagian bawah pesawat mengirimkan dan menerima isyarat ke dan dari menara darat dan berfungsi dengan cara yang serupa dengan rangkaian telefon bimbit. Antena pesawat menghantar isyarat ke menara terdekat, yang seterusnya menyampaikan isyarat ke stesen darat. Stesen darat mengambil data yang diperlukan, yang disiarkan oleh menara sel ke pesawat. Oleh kerana penyedia mendirikan lebih banyak menara, kawasan yang diliputi oleh rangkaian berkembang. Untuk pengembangan yang lebih pantas, menara telefon bimbit yang ada dapat dilengkapi dengan peralatan yang diperlukan. Oleh kerana peraturan FCC, jaringan tidak tersedia di bawah 10.000 kaki kerana lesen hanya untuk penggunaan aeronautik.

Sekatan

Walaupun kebanyakan penyedia menawarkan perkhidmatan tanpa had dan tidak menyekat akses ke laman web pornografi atau yang serupa, pengecualiannya adalah untuk perkhidmatan Voice over IP seperti Skype, yang membolehkan anda membuat panggilan telefon melalui Internet. Untuk mengelakkan mengganggu penumpang lain, sistem secara automatik menjatuhkan paket yang berisi data suara, sambil meneruskan data lain. Oleh kerana perlu bersentuhan dengan menara, sistem darat tidak berfungsi pada penerbangan antarabangsa atau perairan yang besar, dan perkhidmatan ini mungkin menjadi perlahan jika sebilangan orang di dalam penerbangan menggunakan sambungan tersebut.