Apakah Organisasi Pasukan Jualan?

Pemilik perniagaan kecil mesti mengatur tenaga penjualan mereka agar seefisien mungkin. Sekiranya jurujual anda menggandakan usaha mereka dengan melayani pelanggan yang sama di wilayah tertentu, perniagaan anda membuang sumbernya. Struktur yang dirancang dengan baik dapat mengelakkan pengurangan itu sehingga setiap dolar yang dilaburkan dalam penjualan dan pemasaran menghasilkan pulangan setinggi mungkin.

Organisasi Produk

Sekiranya menjual produk syarikat anda memerlukan pelbagai jenis pengetahuan khusus, gunakan struktur organisasi produk untuk tenaga penjualan anda. Jurujual mesti memahami dan dapat mengendalikan semua peralatan yang mereka jual sehingga mereka dapat menjangka dan meyakinkan menjawab pertanyaan pelanggan. Dengan mengatur tenaga penjualan anda sehingga setiap jurujual bertanggung jawab menjual hanya produk yang paling dikenalinya, anda meningkatkan keberkesanan keseluruhan tenaga penjualan anda. Kelemahan pendekatan ini adalah potensi redundansi dan kelangkaan: Oleh kerana permintaan pengguna beralih dari satu produk ke produk lain, anda mungkin berakhir dengan terlalu banyak jurujual khusus di satu kawasan dan terlalu sedikit di kawasan lain.

Organisasi Geografi

Membahagi tenaga jualan anda dengan wilayah geografi adalah kaedah paling mudah. Ia mengurangkan masa perjalanan, yang bermaksud lebih sedikit overhead. Kelemahannya adalah bahawa setiap jurujual mesti memahami cara menjual setiap produk yang anda mahu dijual di wilayahnya. Sekiranya barisan produk anda memerlukan pengetahuan khusus, latihan jurujual anda boleh menjadi mahal.

Organisasi Pelanggan

Menyusun tenaga penjualan anda untuk memenuhi pelbagai jenis pelanggan juga boleh menjadi berkesan. Anggaplah pengeluar peralatan hospital memasarkan produknya ke hospital besar, rumah jagaan dan amalan swasta. Mendedikasikan sebahagian dari tenaga penjualannya untuk setiap jenis pelanggan memungkinkan pengeluar untuk menyesuaikan cara penjualannya untuk memenuhi kebutuhan khas setiap pelanggan. Kelemahan pendekatan ini sama seperti organisasi geografi: Setiap bahagian tenaga penjualan memerlukan pengetahuan luas untuk menjual peralatan dengan betul.

Wawasan Ahli

Setelah menggunakan struktur organisasi yang sesuai dengan keperluan anda, ubah mengikut keperluan. Sebagai contoh, jika anda memilih organisasi geografi tetapi tidak mahu melabur dalam melatih setiap jurujual untuk menjual produk yang sangat kompleks di dalam barisan anda, buat pasukan penjualan khusus untuk satu produk tersebut. Pendekatan gabungan semacam ini dapat memberikan yang terbaik bagi kedua-dua dunia ini.