Cara Meletakkan Disqus di Halaman Tumblr

Sekiranya anda menggunakan Disqus, anda berpeluang memasang platform perbincangan di halaman Tumblr anda. Disqus menawarkan mekanisme komen yang lebih mantap daripada Tumblr. Sebagai contoh, anda boleh memasang perlindungan spam dan memberi komen yang sederhana, sementara pelanggan anda mempunyai kemampuan untuk berkongsi catatan anda di laman media sosial dan menyusun entri catatan. Banyak menu tema Tumblr menawarkan kemampuan untuk memasang Disqus secara automatik, tetapi jika tema anda tidak mempunyai ciri ini, anda boleh menambahkan kod ke halaman anda secara manual.

Gunakan Menu Tema

1

Bawa halaman Tumblr anda dan salin alamat URL.

2

Navigasi ke laman web Disqus, kemudian klik butang "Daftar Percuma" di laman utama. Ikuti arahan untuk memasukkan maklumat laman web anda dan buat nama pendek untuk laman web anda.

3

Log masuk ke akaun Tumblr anda, klik pautan blog anda dan kemudian klik pautan "Sesuaikan tema" untuk mengakses halaman Sesuaikan anda. Ketik nama pendek anda di medan teks Disqus Shortname, kemudian klik butang "Simpan".

Tambahkan Kod

1

Log masuk ke akaun Disqus anda, klik pautan "Admin" dan kemudian klik tab "Tetapan". Klik pautan "Pasang", klik pautan "Tumblr" dan kemudian salin kod yang muncul di bawah tajuk "Petunjuk manual (lanjutan)".

2

Klik pautan "Sesuaikan tema" di laman utama Tumblr anda, kemudian klik butang "Edit HTML". Cari kod untuk tanda pembuka "disqus" atau "komen", yang kelihatan serupa dengan {block: Disqus} atau {block: comments}, dan tampal kod anda di tempat ini. Sekiranya anda tidak menemui kod ini, letakkan kursor anda selepas tag penutup {/ block: Posts} dan tampal kod tersebut.

3

Taipkan kod berikut tepat sebelum setiap elemen {/ block: Posts}:

Komen

Anda boleh memindahkan sintaks ini ke lokasi lain dalam kod jika pautan komen tidak kelihatan betul dalam pratonton.

4

Klik butang "Kemas kini pratonton", kemudian klik butang "Simpan".