Mengapa Pelaksanaan Projek Penting untuk Perancangan Strategik dan Pengurus Projek?

Perancangan strategik adalah tindakan mewujudkan rancangan jangka pendek dan jangka panjang untuk membimbing organisasi untuk terus dan terus berjaya di pasaran. Pengurus projek mengawasi projek-projek tertentu yang akhirnya dirancang untuk membuat kemajuan menuju objektif perancangan strategik. Melaksanakan projek - meletakkan projek yang dirancang menjadi tindakan - penting bagi usaha perancangan strategik dan pengurus projek dalam beberapa cara. Semua pengurus boleh mendapat manfaat daripada memahami kepentingan pelaksanaan projek kepada perancangan strategik dan pengurus projek.

Pelaksanaan Vs. Perancangan

Perancangan dan pelaksanaan projek adalah dua perkara yang sangat berbeza; malangnya, terlalu banyak pengurus mencurahkan seluruh tenaga mereka ke dalam usaha merancang yang bercita-cita tinggi tanpa memikirkan bagaimana matlamat sebenarnya akan dicapai. Usaha merancang strategik pada dasarnya berlaku di makmal tanpa pelbagai pemboleh ubah yang tidak terkawal yang terdapat di dunia nyata. Malah rancangan terbaik perlu pembetulan dan penyesuaian dalam perjalanan, menjadikan pekerjaan pengurus projek menjadi lebih penting. Melaksanakan projek adalah penting bagi pengurus projek dan proses perancangan strategik kerana dapat mendedahkan masalah dan cabaran baru yang mungkin tidak diharapkan oleh perancang, yang akhirnya menghasilkan strategi, produk dan proses yang lebih halus.

Mencapai Matlamat

Melaksanakan projek adalah langkah penting yang menghubungkan tahap perencanaan dengan pencapaian akhir tujuan strategik, yang menjadikan pelaksanaan proyek sangat penting untuk usaha perencanaan strategi.

Pekerjaan pengurus projek ditentukan oleh rentetan tujuan yang tidak pernah habis-habisnya. Mencapai matlamat sangat penting untuk berjaya sebagai pengurus projek, dan melaksanakan projek adalah langkah pertama untuk mencapai objektif organisasi.

Strategi Bergambar Besar

Projek pada umumnya menangani sebilangan kecil objektif yang ditentukan dengan baik. Oleh kerana itu, projek dapat dilihat sebagai blok bangunan yang diperlukan untuk mencapai visi strategik yang lebih besar. Visi besar untuk pertumbuhan syarikat, reputasi dan pencapaian lain tidak berlaku dalam sekelip mata. Pengurus projek mesti membahagikan strategi yang lebih besar menjadi bahagian komponen yang lebih kecil dan meletakkan setiap projek dalam tindakan tepat pada masanya untuk menyelesaikan strategi gambaran besar tepat pada waktunya.

Tugas Pengurus Projek

Pengurus projek menyusun banyak tugas pengurusan sekaligus, kadang-kadang selama berjam-jam dan dengan kadar yang pantas, untuk memastikan semua aspek projek berjalan lancar hingga selesai. Pengurus projek bertanggungjawab untuk merancang keperluan tenaga kerja, peralatan dan kewangan untuk projek tertentu. Mereka menyusun anggaran projek dan membuat keputusan untuk memastikan setiap projek disiapkan mengikut anggaran dan tepat pada waktunya. Latihan pekerja merangkumi pekerjaan pengurus projek berbanding pengurus penyelia lain; projek strategik biasanya dikendalikan oleh pekerja yang paling mahir dan berpengalaman di syarikat yang tidak memerlukan panduan tambahan mengenai pekerjaan.