Ketidakupayaan Memenuhi Piawaian dan Penamatan Pekerjaan

Sebagai pemilik perniagaan dan majikan, kejayaan syarikat anda bergantung pada kemampuan kakitangan anda untuk memenuhi syarat pekerjaan mereka. Walaupun temu ramah pekerjaan dan pemeriksaan resume penting dalam mencari pekerja seperti itu, beberapa kemahiran seperti kemampuan organisasi mungkin tidak dapat dilihat dengan jelas. Sebagai pemilik perniagaan, anda biasanya berhak memberhentikan pekerja dengan alasan apa pun selain diskriminasi. Walau bagaimanapun, untuk mengelakkan kesan seperti cabaran undang-undang dan tuntutan insurans pengangguran, sebaiknya bersikap jelas dan adil dengan pekerja yang berprestasi buruk.

Piawaian yang jelas

Untuk memastikan pekerja bertanggungjawab terhadap prestasi kerja yang buruk, sebaiknya sejelas mungkin tentang apa yang anda harapkan. Sekiranya anda belum menyampaikan harapan anda dengan cukup, prestasi kerja pekerja anda yang buruk mungkin juga menjadi kesalahan anda. Menetapkan piawaian yang jelas memberikan pekerja anda peta jalan untuk prestasi dan memberi anda tonggak untuk dirujuk kembali apabila pekerja tidak menjalankan tugasnya setanding dengan harapan anda.

Amaran

Sekiranya seorang pekerja tidak melakukan pekerjaan yang memuaskan dengan mematuhi piawaian yang telah anda jelaskan, dia berhak mendapat peringatan yang memberitahunya tentang kemungkinan akibatnya jika dia gagal memperbaiki. Memberi peringatan yang jelas memberinya peluang untuk melakukan pekerjaan yang lebih baik. Mendokumentasikan amaran ini memberi anda potensi pembelaan jika pekerja anda memilih untuk mengambil tindakan undang-undang.

Penamatan

Memberhentikan pekerja harus menjadi jalan terakhir apabila pekerja gagal memenuhi standard yang diperlukan untuk pekerjaannya. Apabila pekerja dengan jelas berusaha melakukan yang terbaik, bersikap baik dan menawarkan sokongan, seperti memberikan rujukan atau kenalan untuk pekerjaan yang lebih sesuai. Walaupun anda memecat pekerja kerana sikap buruknya mengganggu kemampuannya menjalankan tugas, berusahalah untuk menjadi orang awam dan profesional ketika melepaskannya.

Faedah Pengangguran

Sekiranya pekerja tidak dapat menunjukkan prestasi yang memuaskan kerana tidak melakukan kesalahan sendiri, dia akan layak mendapat faedah pengangguran. Namun, jika alasan prestasi yang tidak mencukupi adalah kesalahannya sendiri, dia mungkin tidak layak. Sebagai contoh, seorang pekerja yang diberhentikan kerana dia tidak cukup kuat untuk melakukan pengangkatan fizikal yang diperlukan oleh pekerjaan mungkin layak mendapat faedah pengangguran selagi dia tidak salah menyatakan kekuatan fizikalnya. Walau bagaimanapun, seorang pekerja yang diberhentikan kerana dia malas dan bersikap buruk mungkin tidak akan layak.