Kesan Orientasi Pekerja

Memulakan kerjaya baru atau pekerjaan baru boleh menjadi seperti hari pertama sekolah bagi sebilangan orang. Bertemu dengan orang baru, mengetahui nama, bagaimana jabatan saling berkaitan dan bagaimana mereka berfungsi secara bebas boleh berlaku pada hari pertama. Tanggungjawab majikan untuk menyambut pekerja baru untuk memberi mereka alat untuk memenuhi harapan pekerjaan. Menyambut pekerja baru dalam proses orientasi formal diterima secara meluas sebagai amalan terbaik dalam komuniti profesional sumber manusia.

Contoh Orientasi

Walaupun beberapa majikan membina versi dalam talian untuk orientasi pengambilan pekerja baru, melakukan sesi orientasi langsung mempunyai kesan yang lebih besar kerana pemperibadian. Pekerja boleh mengemukakan soalan mengenai topik yang mungkin sangat berbeza daripada yang mereka alami di tempat kerja sebelumnya. Orientasi yang dilakukan oleh pekerja secara dalam talian adalah isolatif Ini tidak memungkinkan pertukaran tatap muka yang diperlukan untuk mempelajari proses baru berbanding syarikat anda. Bilangan cara untuk menyusun orientasi pengambilan pekerja baru adalah berasaskan web, gaya kelas, lawatan syarikat dan gabungan keduanya.

Orientasi Sewa Baru Berasaskan Web

Orientasi berasaskan web adalah jenis orientasi yang menggunakan teknologi dan mungkin satu-satunya yang sangat menjimatkan masa. Sekiranya anda berminat untuk pekerja anda di tempat kerja mereka secepat mungkin, ini mungkin merupakan kaedah terbaik untuk memperkenalkan pekerja dengan cara perniagaan anda di syarikat anda. Di samping itu, webinar untuk tujuan orientasi dapat dipelajari dengan cepat kerana berjalan pantas. Sebilangan pekerja mungkin lebih suka gaya pembelajaran ini, terutama bagi individu yang selesa dengan model kendiri, mandiri.

Menurut "Kepentingan Orientasi Karyawan Baru" dalam "Bloomberg BusinessWeek", "Hari pertama pekerja baru di tempat kerja memberikan pelbagai 'momen yang dapat diajar.' Untuk memanfaatkan sepenuhnya masa istimewa ini, orientasi. " Sukar untuk memanfaatkan "momen yang dapat dipelajari" itu, jadi pertimbangkan dengan teliti sebab-sebab mengapa anda mungkin atau tidak mahu pekerja baru membiasakan diri dengan dasar syarikat melalui web. Walau bagaimanapun, jangan biarkan webinar menggantikan interaksi peribadi semasa tempoh awal pekerjaan.

Orientasi Gaya Bilik Darjah

Orientasi gaya bilik darjah menawarkan peluang terbaik untuk pembelajaran peribadi, bertukar maklumat dengan pekerja baru yang lain. Beberapa persahabatan terbentuk di antara pekerja baru yang mempunyai persamaan seperti berkongsi tarikh mula yang sama. Sesi kelas orientasi gaya kuliah membolehkan pekerja baru meminta penjelasan mengenai perkara yang mereka tidak faham sepenuhnya.

Penyumbang TechRepublic, Robin Thomas, JD, menawarkan petua untuk majikan yang ingin memanfaatkan orientasi pengambilan pekerja yang terbaik: "Lantik peguam bela rakan sekerja untuk memperkenalkan pekerja baru dan menjawab soalan. Selain itu, minta pegawai atasan anda berada di tahap tertinggi tahap yang mungkin meluangkan masa untuk memenuhi setiap pekerja baru, atau sekurang-kurangnya mengirim nota alu-aluan peribadi. " Pekerja baru anda akan mengingati usaha anda untuk membuatnya merasa sebagai tambahan selamat datang kepada pasukan anda.

Campuran Webinar dan Bilik Darjah

Kombinasi orientasi pengambilan pekerja baru yang dilakukan sebahagiannya melalui web, dan secara peribadi mungkin merupakan kombinasi yang cukup baik untuk memanfaatkan masa dengan sebaik-baiknya dan masih memberi kelebihan kepada pekerja baru dari modul pembelajaran tatap muka. Pendekatan ini mungkin berguna untuk pekerja baru yang waktunya terbatas kerana pekerjaan utama, atau yang pergeseran tidak bertepatan dengan waktu perniagaan biasa. Terlepas dari cara anda memperkenalkan pekerja baru ke syarikat anda, orientasi memberi kesan kepada seberapa baik pekerja baru bergaul dengan rakan sejawat mereka dan betapa mereka merasa senang apabila memulakan kerjaya dengan organisasi anda.

Faedah Orientasi

Program orientasi menanamkan rasa kekitaan, yang menjadi salah satu kebimbangan apabila pekerja merasakan pendapat dan sumbangan mereka terlalu rendah. Membincangkan falsafah syarikat semasa orientasi meletakkan asas untuk mengajar pekerja bagaimana dedikasi dan komitmen mereka memberi nilai tambah kepada syarikat dan bagaimana itu, seterusnya, bermaksud keuntungan perniagaan.

Program orientasi peribadi yang formal juga dapat membantu mengurangkan perolehan, terutamanya perolehan yang berlaku dalam 90 hari pertama pekerjaan. Dengan demikian, pengurangan perolehan mengurangkan perbelanjaan perniagaan yang tidak perlu dalam pengurangan kos untuk disewa syarikat anda. Pekerja diberi peluang untuk belajar amalan, prosedur dan polisi perniagaan di awal hubungan pekerjaan dapat merasakan mereka "memotong kerugian mereka lebih awal" dengan mengundurkan diri sebelum mereka berpeluang untuk terbenam dalam budaya tempat kerja melalui proses orientasi formal.