Bagaimana Membawa Prospek ke Perniagaan Anda

Proses penjualan bermula apabila produk dan perkhidmatan diperkenalkan kepada calon pembeli yang disebut prospek. Calon pembeli akan mendengar persembahan, menguji produk atau mengetahui tentang perkhidmatan daripada jurujual yang berpengetahuan. Tanpa prospek, proses penjualan tersekat di taman dan penjualan perniagaan kecil tidak ada. Untuk membuat jumlah penjualan yang ditentukan, anda memerlukan sejumlah besar prospek. Bergantung pada trafik berjalan bukan formula untuk berjaya. Perniagaan kecil perlu mengembangkan kaedah yang bijak untuk menarik minat.

1

Mengadakan siri acara yang dimulakan dengan perasmian. Tindak lanjuti dengan penjualan bermusim atau penjualan jabatan yang fokus. Iklankan acara melalui brosur, catatan rangkaian sosial dan papan tanda.

2

Adakan promosi amal untuk tujuan khas atau keperluan masyarakat. Tingkatkan kesedaran untuk tujuan yang digemari oleh ahli perniagaan kecil anda. Bekerja dengan stesen televisyen tempatan untuk meningkatkan kesedaran dan meningkatkan promosi. Berjanji untuk memberikan sebahagian daripada penjualan hari ini untuk memberi manfaat kepada tujuan yang dipilih.

3

Mengadakan bengkel pendidikan yang berkaitan dengan perniagaan anda. Contohnya, jika anda memiliki kedai bunga, tawarkan bengkel membuat korsase.

4

Arahkan pekerja untuk memberi tumpuan kepada perkhidmatan pelanggan. Memberi perhatian kepada pelanggan yang membeli di kedai anda akan meningkatkan kesetiaan pelanggan.

5

Panggil kenalan dan minta maklum balas mereka mengenai pembelian baru-baru ini. Jawab sebarang pertanyaan mengenai produk, dan tawarkan diskaun di kedai untuk peningkatan atau aksesori.

6

Rangkaian dengan perniagaan di sekitarnya dan mengadakan penjualan plaza atau pusat membeli-belah.

7

Mengeluarkan dan menghantar kupon kepada pelanggan. Beriklan di surat khabar tempatan, dan ikut serta dalam penjualan buku kupon.