Apa Kelebihan bagi Perniagaan untuk Mempunyai Latihan Kepelbagaian untuk Karyawannya?

Beberapa pemilik syarikat kecil memilih untuk menawarkan dan mengambil bahagian dalam program latihan kepelbagaian. Dalam kebanyakan kes, pihak ketiga yang neutral datang ke perniagaan untuk menjalankan sesi ini. Walaupun itu adalah kos tambahan untuk perniagaan kecil, ia dapat membuktikan keuntungan. Sekiranya anda menjalankan pejabat yang penuh dengan pekerja, pertimbangkan faedah latihan kepelbagaian di perniagaan.

Pengenalan

Latihan kepelbagaian adalah sekumpulan pertemuan atau seminar di mana seorang perunding membincangkan isu-isu yang berkaitan dengan perbezaan yang berkaitan dengan sudut pandangan yang berbeza dengan pekerja di tempat perniagaan. Perunding menangani topik sensitif yang biasanya tidak dibangkitkan dalam perniagaan biasa.

ciri-ciri

Pelatih kepelbagaian membincangkan pelbagai subjek ketika menangani pekerja pada sesi ini. Pelatih boleh menangani perbezaan mengenai bangsa, agama, kepercayaan, latar belakang, orientasi seksual dan pendapat orang untuk membantu semua pekerja memahami pengalaman individu rakan sekerja dengan lebih baik. Perunding boleh mengadakan latihan memecahkan ais selain perbincangan untuk membantu pekerja mengikat dan menyelesaikan perbezaan.

Pertimbangan

Syarikat yang mengabaikan keperluan latihan kepelbagaian dapat membuka diri kepada masalah yang tidak dijangka dan tidak diingini di kalangan pekerja. Produktiviti dan semangat boleh menderita jika ada pekerja merasa diremehkan, tidak dihormati atau disalahpahami kerana perbezaan atau konflik dengan pekerja lain. Syarikat juga boleh mengelakkan tuntutan undang-undang yang berkaitan dengan diskriminasi jika ia mengadakan program latihan kepelbagaian.

Kebaikan

Menurut Diversity Builder, sebuah syarikat yang menyediakan program kepelbagaian, latihan ini meningkatkan pengekalan pekerja, meningkatkan semangat, mengurangkan gangguan di tempat kerja dan meningkatkan usaha pengambilan pekerja untuk mewujudkan tenaga kerja yang lebih pelbagai. Kehadiran program kepelbagaian dapat membantu menenangkan beberapa pekerja anda dan meningkatkan pendapat syarikat kerana komitmen anda untuk mewujudkan persekitaran kerja yang adil dan setara di mana setiap orang diperlakukan dengan hormat.

Wawasan Ahli

Walaupun organisasi menyebut faedah latihan kepelbagaian, perkembangan program yang buruk dapat menghalangi kemajuan. Seperti yang dinyatakan oleh Penny Tamkin, seorang penyelidik utama di Institut Pengajian Pekerjaan di London, "Sekarang ada industri yang memberikan kesedaran perkauman dan latihan kepelbagaian budaya kepada organisasi. Walau bagaimanapun, banyak organisasi tidak tahu harus bermula dari mana."