Cara Mendapatkan Lesen Pajak Gadai di Houston

Pegadaian memberikan pinjaman jangka pendek kepada pengguna yang menggadaikan harta peribadi sebagai jaminan. Pajak gadai mendapat keuntungan dengan mengenakan faedah pinjaman atau menjual harta tanah anda jika anda gagal membayar balik hutang. Pegadaian sangat diatur, dan undang-undang yang mengatur operasi mereka berbeza dari satu negara ke negara bagian. Sekiranya anda merancang untuk membuka sebuah pajak gadai di Houston, Texas, pelajari lesen dan izin apa yang anda perlukan untuk menjalankan perniagaan anda.

1

Pilih struktur perniagaan anda. Texas membenarkan anda mengendalikan pajak gadai sebagai hak milik tunggal, syarikat terhad, perkongsian atau syarikat.

2

Pilih nama untuk perniagaan anda. Sekiranya anda merancang untuk menjalankan perniagaan sebagai syarikat, anda mesti memastikan bahawa nama perniagaan anda tidak diduplikasi. Hubungi setiausaha negara Texas dan pejabat kerani Harris County untuk mengesahkan bahawa nama perniagaan yang anda pilih boleh digunakan (lihat Sumber).

3

Daftarkan perniagaan anda dengan setiausaha pejabat negara. Sekiranya anda memfailkan sebagai syarikat, anda perlu memberikan salinan artikel penubuhan anda. Sebaik sahaja anda mendaftar dengan setiausaha pejabat negara, anda mesti memfailkan Sijil Nama Bersangka dengan pejabat kerani Harris County, yang terletak di Houston.

4

Hubungi Perkhidmatan Hasil Dalam Negeri untuk mendapatkan nombor pengenalan cukai persekutuan (lihat Rujukan). Anda juga perlu mendaftar nombor pengenalan cukai negeri dengan Pengawal Akaun Awam. Anda juga mesti menghubungi pejabat Pentaksir Daerah Harris untuk menentukan sama ada cukai perniagaan tempatan tambahan mesti dinilai.

5

Memohon lesen pajak gadai dengan Texas Office of Consumer Credit Commission (lihat Sumber). Sebagai sebahagian daripada permohonan, anda perlu mengemukakan dokumentasi sokongan, termasuk bukti insurans, salinan Sijil Nama Diasumsikan, pemeriksaan latar belakang jenayah lengkap dengan cap jari, penyata kewangan, bukti sewa atau pemilikan harta perniagaan anda, pengesahan pengezonan dan pernyataan yang merangkum pengalaman anda dalam industri pajak gadai.

6

Memohon izin Peniaga Logam Berharga dengan Jabatan Hal Ehwal Pentadbiran dan Peraturan Houston (lihat Sumber). Ini diperlukan jika anda merancang untuk membeli atau menjual perhiasan atau logam berharga. Anda juga perlu memohon lesen Penjual Kedua, yang mesti dijamin dengan bon penjamin $ 10,000.

7

Hubungi Jabatan Insurans Texas untuk mendaftar insurans pampasan pekerja untuk melindungi pekerja anda (lihat Sumber). Anda juga perlu mendaftar dengan Suruhanjaya Tenaga Kerja Texas untuk menetapkan pembayaran cukai pengangguran. Sekiranya anda merancang untuk membeli atau menjual senjata api, anda juga perlu memohon Lesen Senjata Api Persekutuan dengan Biro Alkohol, Tembakau dan Senjata Api Amerika Syarikat.