Cara Melepaskan Virus dari Laptop yang Tidak Akan Ke Safe Mode atau Normal

Banyak virus segera menghentikan kemampuan anda untuk menjalankan imbasan virus yang komprehensif. Ini termasuk menyekat mod selamat atau merosakkan fail sistem utama sehingga anda tidak dapat log masuk. Menghapus virus ini melibatkan memahami fail apa yang ditambahkan virus, dan mengakses cakera keras anda di luar sistem operasi biasa anda.

Sebelum awak bermula

Setelah komputer anda dijangkiti, anda harus segera mengambil langkah-langkah persediaan. Pertama, putuskan sambungan komputer yang dijangkiti dari rangkaian untuk mengelakkan penyebaran virus yang berterusan dan menghentikan sebarang kesan ke rangkaian. Selain itu, pastikan anda mempunyai peranti kedua yang dapat mengakses Internet dan melayari Web, sama ada telefon pintar atau komputer kedua. Akhirnya, fahami cara menyesuaikan pilihan but komputer anda yang dijangkiti. Ini dapat dilakukan dengan mengubah tetapan di BIOS, diakses dengan menekan kekunci F1 atau Del segera setelah komputer dihidupkan. Beberapa komputer memberi anda pilihan untuk memuat "menu boot" juga.

Sebilangan besar virus didokumentasikan dengan baik melalui sejumlah syarikat antivirus yang dihormati, termasuk McAfee dan Symantec (lihat Sumber). Dengan menggunakan peranti yang terpisah, cari maklumat utama mengenai jangkitan virus anda, seperti pop-up yang anda terima sebelum penutupan atau nama virus.

Sistem Operasi Antivirus

Kunci untuk menghilangkan virus anda adalah dengan mewujudkan persekitaran operasi yang terpisah dan tidak dijangkiti di mana anda boleh menjalankan imbasan pada cakera keras yang dijangkiti. Terdapat banyak alat yang berbeza untuk mencapai ini, termasuk "persekitaran pra-pemasangan" berasaskan pemacu CD atau pemacu kilat. PE pada dasarnya memuat versi Windows atau Linux yang dilucutkan tanpa menggunakan cakera keras anda. Banyak cakera media PE, seperti UBCD4Win dan AVG Rescue CD (lihat Sumber), termasuk alat untuk menjalankan imbasan penyingkiran virus sepenuhnya. Muat turun dan bakar cakera ini, atau pasangkannya ke pemacu USB, dan kemudian boot ke sistem operasi yang tersimpan di dalamnya menggunakan CPU, memori dan video komputer yang dijangkiti. Setelah di-boot, anda akan dapat menjalankan alat diagnostik seolah-olah anda hanya bekerja di Windows.

Pembuangan Manual

Sekiranya anda tidak mempunyai pembakar CD atau pembaca, maka anda boleh memasang cakera keras yang dijangkiti sebagai pemacu kedua di PC yang berbeza. Dengan melakukan ini, anda boot dari cakera keras komputer lain yang baik, dan hanya melihat fail pemacu yang dijangkiti. Dalam mod ini, anda boleh mengikuti arahan penghapusan manual yang disenaraikan dalam talian melalui banyak pangkalan data virus yang terkenal, seperti Symantec atau McAfee (lihat Sumber) Berhati-hatilah dalam mod ini agar tidak merosakkan PC anda; arahan penghapusan manual sering memerlukan anda membuat perubahan pada fail sistem utama dan pendaftaran. Membuat pengubahsuaian yang tidak betul atau menghapus fail yang salah boleh merosakkan PC anda.

Mula semula

Sekiranya cakera PE dan komputer yang berasingan tidak mengatasi masalah ini, anda harus memformat dan memasang semula. Pastikan anda memasang cakera keras anda ke komputer yang berasingan dan, jika boleh, salin dokumen yang belum anda sandarkan. Kemudian kembalikan cakera keras ke komputer asalnya dan pasang semula sistem operasi anda dari cakera yang disertakan dengannya, atau dengan menggunakan pilihan pemulihannya sendiri. Pastikan anda melakukan format semula penuh cakera keras semasa proses ini, untuk mengelakkan jangkitan semula.