Idea Adil Kesihatan Pekerja

Mengadakan pameran kesihatan pekerja telah menjadi amalan biasa di banyak perniagaan. Faedahnya banyak. Pameran kesihatan menyediakan cara yang mudah dan terkoordinasi untuk melaksanakan penilaian risiko kesihatan, mendidik pekerja tentang amalan hidup sihat dan menunjukkan komitmen majikan terhadap kesihatan dan kesejahteraan. Memaksimumkan kehadiran dan kepuasan dengan pengaturcaraan kreatif.

Penilaian Risiko Kesihatan Percuma

Pameran kesihatan pekerja adalah peluang sempurna untuk menunjukkan komitmen anda terhadap kesihatan yang baik dengan menaja penilaian risiko kesihatan percuma, yang biasanya disebut sebagai HRA. Hari ini, banyak syarikat promosi kesihatan menawarkan pakej HRA yang berpatutan, yang menyediakan kakitangan kejururawatan berlesen untuk melakukan pemeriksaan kesihatan di lokasi yang mudah. Pembawa insurans juga boleh menawarkan perkhidmatan ini dengan potongan harga kepada pelanggannya. HRA biasanya menyertakan kuesioner penilaian kesihatan bersama dengan pemeriksaan sederhana untuk tekanan darah, glukosa darah dan kolesterol. Peserta diberi maklum balas segera mengenai hasilnya, dengan cadangan untuk perubahan gaya hidup atau rawatan susulan jika diperlukan. Walaupun syarikat yang mengambil bahagian akan mendapat manfaat daripada mengkaji data agregat dari acara tersebut - membantu memberikan gambaran ringkas mengenai pekerjanyakesihatan keseluruhan - pastikan anda menekankan kepada setiap pekerja bahawa maklumat peribadi selalu dirahsiakan. Ini akan mengurangkan ketakutan dan membantu meningkatkan penyertaan.

Acara bertema Spa

Membangun kegembiraan sebelum acara dan mendorong kehadiran yang adil adalah bahagian penting dari pameran kesihatan yang berjaya. Pertimbangkan untuk menerapkan tema yang popular untuk acara anda. Banyak pameran kesihatan yang berjaya merangkumi elemen "spa", yang dirancang untuk memanjakan dan merehatkan pekerja. Bekerjasama dengan vendor tempatan untuk menawarkan urutan kerusi percuma, kosmetik, refleksologi, aromaterapi, latihan meditasi dan hadiah spa. Jadikan acara itu interaktif dengan demonstrasi yoga dan angkat berat. Hubungi vendor tempatan untuk mengatur potongan harga kelab kesihatan, pemberian sijil hadiah spa dan tarikan kreatif lain untuk membawa pekerja ke majlis tersebut. Mengembangkan kelas latihan pengurusan tekanan khusus atau mengontrak pendidik untuk menjadi tuan rumah pelbagai kelas yang berkaitan dengan kesihatan juga dapat meningkatkan minat.

Galakkan Pertandingan Sihat

Kembangkan dan aktifkan cabaran sihat untuk berpindah ke acara pameran utama. Sekiranya pengurusan berat badan adalah masalah yang mendesak, pertimbangkan untuk membentuk pasukan penurunan berat badan untuk bersaing antara satu sama lain. Sebelum pesta berlangsung, sebarkan maklumat pendidikan pemakanan dan latihan. Galakkan jabatan untuk mendaftar sebagai satu pasukan dan komited dalam pelbagai tujuan. Jejaki kemajuan dan gunakan pameran kesihatan untuk memberi penghargaan kepada pasukan dan individu untuk kemajuan mereka yang cemerlang. Sekiranya anda mempunyai sumber daya, pemaniskan periuk dengan hadiah untuk individu dan pasukan dalam pelbagai kategori, seperti berat badan yang paling banyak, kebanyakan batu berjalan.