Penggunaan Pad Tandatangan untuk Tandatangan Elektronik

Kemajuan dalam teknologi mudah alih telah menghasilkan pengembangan peralatan dan perisian yang mampu menangkap tanda tangan seseorang dan melekatkannya pada dokumen digital yang tersimpan pada komputer riba atau peranti tablet. Walaupun kelebihan menggunakan kaedah ini untuk menjalankan perniagaan dan menandatangani dokumen adalah jelas dan banyak, jumlah syarikat yang menggunakan prosedur sedemikian lambat meningkat kerana kos, kurangnya pemahaman dan beberapa keraguan untuk melepaskan kaedah tradisional.

Tandatangan Digital

Apabila teknologi bertambah baik dan semakin banyak industri beralih ke metodologi digital dan mudah alih yang canggih, penggunaan dokumen kertas nyata terus berkurang. Beberapa kelebihan ada untuk industri dan organisasi yang menggunakan teknologi menangkap tandatangan digital. Syarikat dengan jurujual bergerak, terutamanya dalam situasi di mana sebilangan besar pelanggan atau pelanggan dapat menandatangani dokumen atau mendaftar dalam program dari satu lokasi, boleh mendapat keuntungan dari pelaksanaan proses digital.

Kelebihan

Kelebihan prosedur tandatangan elektronik banyak dan dalam banyak kes melebihi kos di muka yang berkaitan dengan peralihan ke teknologi baru tersebut. Jurujual luar tidak lagi perlu membawa timbunan borang kosong. Dokumen akaun baru dapat dihantar dan diproses dengan serta-merta dan kegagalan penghantaran melalui pos menjadi bukan masalah. Tangkapan tanda tangan digital juga berada di barisan depan gerakan "pejabat hijau", kerana teknologi sedemikian secara signifikan mengurangkan keperluan kertas nyata.

Tangkap Peranti

Syarikat yang menggunakan kaedah dan teknologi tandatangan digital boleh memilih dari pelbagai jenis peranti untuk menyelesaikan tugas memindahkan tanda tangan bertulis secara elektronik ke dalam dokumen digital. Walaupun premis asasnya tetap sama, senarai ciri khas dan kemampuan setiap peranti boleh berbeza-beza. Sebilangan besar peranti agak kecil dan boleh disambungkan ke komputer riba moden melalui kabel data USB. Perisian khusus yang dipasang pada komputer riba mengenali input tandatangan, menyulitkan data, menambahkan gambar ke tempat yang sesuai di halaman dokumen dan menyimpan keseluruhan dokumen sebagai fail tersendiri. Pad tandatangan yang lebih murah biasanya lebih kecil dan sebenarnya tidak memaparkan tulisan penandatangan di skrin,sementara model yang lebih mahal mungkin mempunyai skrin LCD lampu belakang dan ciri tambahan.

Masalah

Mungkin salah satu sebab utama di sebalik kelewatan atau keraguan banyak syarikat untuk menggunakan teknologi tandatangan digital adalah kos awal yang berkaitan dengan peralihan tersebut. Semua dokumen dan borang permohonan yang berkaitan mesti ditukar menjadi fail digital yang sesuai, dan semua wakil penjualan barisan hadapan mesti dilengkapi dengan alat tangkapan yang berfungsi. Walaupun pad tandatangan individu tidak mahal, kos melengkapkan tenaga penjualan yang besar boleh menjadi terlalu tinggi. Selain itu, syarikat yang mempertimbangkan penukaran mesti berunding dengan profesional undang-undang untuk memastikan metodologi mereka betul dan tidak melanggar undang-undang tempatan atau peraturan industri yang ada. Pengguna mesti dididik mengenai teknik baru dan organisasi mesti bersedia untuk menjelaskan dan mempertahankan amalan tersebut.