Tugas Wakil Jualan untuk Kedai Pakaian

Pilihan fesyen yang bergaya dan terkini yang muncul di rak kedai pakaian tidak tiba-tiba terwujud dalam sekelip mata. Sebaliknya, ini adalah hasil usaha wakil jualan borong dan pembuatan yang meyakinkan kedai pelanggan mereka bahawa produk mereka adalah produk yang akan dibeli oleh pengguna untuk musim yang akan datang.

Penerangan

Wakil jualan juga dipanggil wakil pengeluar atau ejen pengeluar. Mereka mungkin bekerja untuk satu kedai pakaian atau menjual satu produk, atau mewakili beberapa syarikat dan pelbagai pakaian. Daripada menjual secara langsung kepada pengguna, seperti jurujual runcit, mereka meyakinkan gedung membeli-belah dan butik pakaian untuk membeli produk mereka dengan harga borong. Pembeli pelanggan kemudian berbalik dan menjual produk tersebut kepada pengguna. Tidak perlu pendidikan formal, selain latihan penjualan syarikat. Sebaliknya, kemampuan untuk berjaya menjual adalah syarat utama. Seminar atau kelas dalam pemasaran, komunikasi, ekonomi dan bahkan bahasa asing dapat memberikan kelebihan daya saing kepada perwakilan. Latihan dalam reka bentuk fesyen dan barang dagangan sangat membantu.

Liputan

Wakil penjualan mungkin diberi wilayah besar, memerlukan perjalanan yang kerap untuk mengikuti semua pelanggan di daerah tersebut. Mereka mesti dapat menghabiskan beberapa hari atau minggu jauh dari pangkalan kediaman mereka, memandu kereta mereka dengan jarak yang jauh, atau lebih kerap, terbang dengan kapal terbang. Mereka bersendirian untuk banyak waktu, dan mesti mempunyai stamina dan kekuatan fizikal untuk membawa buku contoh atau pakaian yang berat. Sedikit di bawah separuh bekerja seminggu 40 jam biasa pada tahun 2008, menurut Biro Statistik Tenaga Kerja, walaupun sekitar seperempat bekerja lebih dari 50 jam seminggu. Oleh kerana panggilan jualan berlaku pada waktu perniagaan biasa, waktu malam, hujung minggu dan cuti perwakilan penjualan disediakan untuk perancangan dan kertas kerja.

Spesifik

Tugas khusus wakil penjualan untuk kedai pakaian termasuk meminta pesanan dari pelanggan baru, calon dan semasa di kawasan yang ditetapkan; memberikan contoh, katalog dan gambar produk syarikat mereka apabila diminta; menjual pakaian, aksesori dan produk fesyen yang berkaitan; mengambil bahagian dalam pelancaran produk; mendengar masalah pelanggan dan menangani sebarang masalah produk; mengembangkan pelanggan baru untuk memperbesar asas pelanggan mereka; meminta dan menganalisis cadangan dari prospek baru dan pelanggan lama; dan memupuk perkongsian dengan memenuhi keperluan pelanggan semasa dan membantu mereka untuk membeli lebih banyak.

Pertimbangan

Wakil penjualan baru sering ditugaskan untuk bekerjasama dengan profesional yang lebih berpengalaman untuk diperkenalkan kepada pelanggan semasa, belajar teknik menjual yang berjaya dan memperoleh pengetahuan mengenai prosedur syarikat. Mereka mesti dapat menolong rakan kongsi kanan mereka, dan menangguhkan komisen dan bonus utama ketika mereka mempelajari helah perdagangan mereka. Setelah jangka masa yang ditentukan, dan atas cadangan mentor veteran mereka, mereka dibenarkan untuk membuat panggilan penjualan sendiri untuk menerima pampasan penuh mereka.