Apa maksud Istilah Modal Venture 'Earn Carry'?

Beberapa pelabur pakar dalam mengambil risiko besar dan sering mencari perniagaan yang menjanjikan di pasaran baru dan baru muncul. Syarikat modal teroka sering mengupah pengurus untuk membuat keputusan pelaburan. Pengurus dana, yang mungkin tidak mempunyai kepentingan modal dalam firma, biasanya dikompensasi dengan bayaran dan bahagian dalam keuntungan masa depan. Bahagian keuntungan di masa depan disebut sebagai kepentingan dibawa, dan syarikat modal teroka "memperoleh bawaan" ketika mereka mula memperoleh kepentingan dibawa.

Definisi 'Carry'

Memiliki aset boleh menelan belanja atau menghasilkan wang. "Carry" merujuk kepada kos atau faedah menahannya. Perniagaan pada amnya memperoleh aset untuk menjana pendapatan, seperti inventori. Peruncit membeli inventori secara borong, menyimpannya dalam paparan, dan menjualnya kepada pengguna dengan harga yang lebih tinggi. Menyimpannya dalam simpanan dan menyediakannya untuk dijual adalah kos dari membawa aset tersebut. Sebaik-baiknya, perniagaan menjualnya dengan margin yang cukup besar sehingga membawa aset itu menguntungkan.

Apa yang Dibawa Firma Modal Teroka

Firma modal usaha menumpukan pelaburan mereka pada perniagaan di pasaran berpotensi berisiko tinggi dan bertumbuh tinggi. Mereka mengambil bahagian dalam syarikat dengan harapan ia akan berjaya di pasaran dan dihargai dengan cepat. Sebilangan syarikat cuba memberi petunjuk kepada syarikat mereka dengan memberikan panduan, hubungan dan sumber daya perniagaan. Akhirnya, syarikat mesti menjual sahamnya dalam syarikat tersebut.

Yang Mendapat Carry

Istilah "earn carry" dapat merujuk kepada firma secara keseluruhan atau orang-orang di firma tersebut. Sekiranya syarikat menguruskan modalnya sendiri, maka ia akan menghasilkan keuntungan bila-bila masa sahaja dengan menutup pelaburan. Firma yang menguruskan wang entiti lain mungkin mendapat keuntungan setiap kali dana menghasilkan keuntungan. Pada peringkat individu, rakan sekerja dan pengurus memperoleh keuntungan apabila syarikat memberi mereka hak untuk memperoleh sebahagian daripada keuntungan masa depan.

Kontroversi Kepentingan Dibawa

Perbincangan pembaharuan cukai sering kali memperlihatkan perlakuan yang tidak adil terhadap mereka yang berpuas hati. Oleh kerana bagaimana undang-undang cukai berlaku untuk kepentingan keuntungan perkongsian, menjana pendapatan tidak meningkatkan pendapatan kena pajak seseorang. Tambahan pula, perkongsian memberikan sifat cukai pendapatan kepada mereka yang memperoleh keuntungan, yang membolehkan mereka memanfaatkan keuntungan modal pilihan dan kadar cukai dividen yang memenuhi syarat. Akhirnya, penjualan hak untuk keuntungan masa depan menghasilkan pendapatan keuntungan modal, dikenakan cukai pada kadar yang lebih rendah daripada gaji biasa.