Bagaimana Mendapat Perhatian untuk Pelancaran Produk

Untuk perniagaan kecil, melancarkan produk baru sangat penting untuk berjaya. Tidak seperti perniagaan yang lebih besar, dengan sumber yang lebih banyak dibelanjakan, perniagaan kecil sering kali tidak mampu menyebabkan produk barunya gagal. Oleh itu, adalah penting untuk menyusun produk baru dalam minda pengguna secepat mungkin. Produk yang mendapat perhatian sejak awal berpotensi untuk berjaya, sementara produk yang gagal mendapat daya tarikan mungkin akan habis. Atur usaha pemasaran anda dan gunakan strategi khusus untuk mendapatkan perhatian untuk produk baru anda.

1

Tingkatkan iklan anda sebelum pelancaran produk. Menurut Michael John Baker, pengarang "The Marketing Book," anda harus menggunakan tahap iklan yang lebih tinggi semasa pelancaran produk daripada titik lain dalam kitaran hidup produk. Ini kerana anda mahu pelanggan anda mendapat kesedaran dan mengenali produk anda dengan cepat apabila ia tersedia.

2

Sebarkan sampel produk anda untuk memberi pengguna pengalaman pertama dengannya. Anda boleh memilih untuk mengedarkan produk melalui pelbagai saluran, termasuk promosi di kedai, surat keluar atau dengan mencetak kupon di iklan cetak anda.

3

Mengeluarkan siaran akhbar. Siaran akhbar boleh menjadi cara yang berkesan untuk mendapatkan publisiti, menurut David Meerman Scott, pengarang "Peraturan Baru Pemasaran dan PR." Siaran akhbar anda harus menggariskan kelebihan produk dan fokus pada bagaimana ia berbeza dengan produk yang ada. Ia juga harus menyertakan gambar yang mungkin digunakan oleh agensi berita dan maklumat hubungan bagi sesiapa yang ingin temu ramah dengan pegawai syarikat.

4

Mengadakan majlis pelancaran. Jemput profesional industri dan media ke pesta yang mengumumkan produk baru. Ini adalah orang-orang berpengaruh yang pendapatnya dapat mempengaruhi masyarakat membeli. Sediakan sampel produk dan pusatkan tema di sekitar produk. Contohnya, jika anda memperkenalkan syampu beraroma tropika, anjurkan pesta bertema tropika.