Markup Vs. Margin keuntungan

Perniagaan yang berjaya memperoleh wang dengan membawa lebih banyak wang daripada yang mereka belanjakan. Keuntungan (atau kerugian) adalah perbezaan antara pendapatan syarikat dan perbelanjaannya, dan margin keuntungan adalah jumlah keuntungan yang diperoleh syarikat dinyatakan sebagai peratusan dari penjualan kasarnya. Untuk memperoleh keuntungan, kebanyakan perniagaan mengira harga secara sistematik untuk membebankan pelanggan mereka yang melebihi jumlah yang mereka bayar untuk persediaan. Markup adalah peratusan perniagaan yang menaikkan harganya berbanding jumlah borong yang dibayarnya.

Margin Untung dan Markup

Markup boleh mempengaruhi margin keuntungan. Sekiranya anda membeli item dengan harga $ 1 dan menjualnya dengan harga $ 2, anda akan mendapat lebih banyak pendapatan daripada jika anda menjualnya dengan harga $ 1.50. Walau bagaimanapun, kadang-kadang menggunakan markup yang terlalu tinggi sebenarnya boleh mengatasi margin keuntungan keseluruhan anda. Sekiranya markup anda begitu tinggi sehingga pelanggan memilih untuk membeli produk yang sama dengan harga yang lebih rendah dari sebuah kedai di jalan, margin keuntungan keseluruhan anda akan menurun kerana anda akan mempunyai penjualan yang lebih sedikit. Perniagaan yang berjaya menemui titik keseimbangan antara margin keuntungan dan markup, belajar melalui percubaan dan kesilapan berapa banyak markup yang akan ditanggung oleh pasaran.

Pemboleh ubah Margin Untung

Margin keuntungan anda bergantung pada pemboleh ubah selain berapa banyak yang anda tandakan inventori anda. Perniagaan pembuatan merangkumi kos bahan dan tenaga kerja ketika menghitung kos barang yang akan mereka harapkan. Di samping itu, perniagaan menanggung kos tetap yang langsung tidak dikenakan markup. Perniagaan membayar sewa tanpa mengira berapa produk yang dijualnya. Markup anda mesti merangkumi jumlah yang anda bayar untuk sewa, tetapi tidak banyak perniagaan yang secara langsung menambahkan sewa mereka sebagai sebahagian daripada strategi harga mereka.

Pemimpin Kehilangan

Strategi pemimpin kerugian adalah pendekatan untuk harga yang melibatkan bermain-main dengan markup, menggunakan markup yang lebih rendah untuk beberapa item untuk meningkatkan penjualan dan mencapai keuntungan yang lebih besar secara keseluruhan. Strategi pemimpin kehilangan melibatkan penggunaan item dengan markup rendah untuk memikat pelanggan masuk ke kedai sehingga mereka akan membeli item dengan markup yang lebih tinggi. Semasa menggunakan strategi pendahulu kerugian, keuntungan anda akan bergantung pada penjualan barang yang cukup dengan markup yang lebih tinggi untuk mengimbangi kehilangan pendapatan pada produk markup yang lebih rendah.

Campuran Produk

Tidak setiap produk di kedai mempunyai markup yang sama, dan tidak setiap item menghasilkan margin keuntungan yang sama. Kadang kala produk yang menjual dengan baik membenarkan penambahan harga yang lebih rendah untuk terus menghasilkan penjualan yang tinggi. Item yang anda jual dalam jumlah yang banyak dapat menghasilkan margin keuntungan yang memuaskan walaupun mereka mempunyai markup rendah, kerana jumlah itu menghasilkan banyak pendapatan. Item yang sangat rapuh atau mudah rosak membenarkan penambahan harga yang lebih tinggi kerana anda cenderung kehilangan wang melalui kerosakan atau kerosakan.