Senarai Semak Penjual eBay

Dengan khalayak bawaan eBay lebih dari 100 juta pembeli aktif, segelintir alat penjualan canggih dan akses kepada khalayak di seluruh dunia, anda tidak mampu menjual produk anda di laman lelong. Sama ada satu-satunya tempat untuk menjual produk anda atau yang tambahan, eBay dapat membuat perbezaan antara syarikat anda yang mempunyai penjualan sederhana atau yang berkembang pesat. Teratur dan buat senarai semak penjual yang menggariskan setiap langkah yang perlu anda lakukan untuk mewujudkan perniagaan dalam talian yang berjaya menggunakan platform eBay.

Langkah pertama

1

Dapatkan akaun PayPal. Anda memerlukan akaun Paypal untuk menghubungkan ke eBay untuk mendapatkan bayaran untuk item yang anda jual.

2

Jadilah penjual berdaftar eBay dengan membuka akaun penjual. Walaupun anda mempunyai akaun untuk membeli item dari eBay, anda memerlukan akaun penjual yang berasingan.

3

Teliti barang yang ingin anda jual. Cari item serupa untuk melihat bagaimana ia dipasarkan di eBay. Perhatikan bagaimana tajuk ditulis, kategori yang dipilih, jenis foto yang digunakan dan bagaimana iklan itu ditulis.

Menyenaraikan Item Anda

1

Pilih kategori atau kategori dari mana anda mahu menjual item anda. Pelbagai kategori bermaksud lebih daripada satu peluang bagi pembeli untuk mencari barang anda; namun, ada tambahan kos penjual untuk menambahkan kategori dan foto tambahan.

2

Tulis tajuk pendek dan menarik untuk item anda. Masukkan istilah carian utama ke dalam tajuk supaya calon pembeli dapat mencari barang anda dengan mudah.

3

Ambil gambar yang dekat dengan cahaya dan potong objek yang tidak diperlukan. Ambil foto tambahan dari jarak dekat yang menonjolkan pelbagai nilai jualan item anda. Semakin baik penampilan barang anda, semakin banyak tawaran yang anda dapat dan semakin tinggi harga jualan yang anda dapat untuk mendapatkannya.

4

Tulis iklan yang menarik untuk item anda. Pastikan anda memasukkan butiran khusus, nama jenama atau ciri khas mengenai item yang akan menarik perhatian pembeli.

5

Tentukan sama ada anda mahu menerima tawaran "Gaya Lelong", tawaran "Beli-Sekarang-Sekarang" atau kedua-duanya.

6

Tentukan berapa lama anda mahu lelong anda bertahan. EBay menawarkan beberapa jangka masa standard untuk penjualan anda, mulai dari satu hari hingga selamanya.

7

Pilih cara kiriman anda. Pilih kos penghantaran dan pengendalian. Tentukan sama ada anda mahukan penghantaran tetap, atau penggunaan kalkulator pos dan sama ada anda akan menghantar ke luar negara.

8

Nyatakan polisi pengembalian anda.

9

Jejaki senarai anda di "My eBay." Jawab sebarang pertanyaan mengenai item yang dihantar kepada anda.

Selepas Dijual

1

Hantar invois kepada pembeli.

2

Apabila wang diterima ke dalam akaun PayPal anda, bungkus dan hantarkan item tersebut kepada pemilik baru dan masukkan maklumat penjejakan di laman web eBay.

3

Periksa laman web eBay untuk mengesahkan bahawa item itu diterima. Tinggalkan Maklum Balas yang tepat untuk pembeli.