Cara Menetapkan Dasar Kumpulan dalam Pencetak Lalai

Editor Dasar Kumpulan adalah utiliti pentadbiran yang termasuk dalam edisi Enterprise, Professional dan Ultimate Windows 7. Ia boleh digunakan untuk menguruskan izin pengguna, mengkonfigurasi tetapan peranti dan mengaktifkan atau mematikan ciri tertentu, jadi ini adalah utiliti yang sangat berguna untuk pentadbir sistem dalam perniagaan dan situasi lain. Pencetak adalah salah satu jenis peranti yang dapat dikendalikan dengan Dasar Kumpulan. Sekiranya anda perlu menetapkan pencetak lalai untuk salah satu komputer perniagaan anda, gunakan Editor Dasar Kumpulan untuk mengkonfigurasinya.

1

Pergi ke menu Mula dan ketik "gpedit.msc" di kotak "Cari program dan fail". Tekan "Enter" untuk membuka Editor Dasar Kumpulan. Berikan nama pengguna dan kata laluan pentadbir anda jika diminta.

2

Klik dua kali pada pohon "Konfigurasi Pengguna" di panel kiri, klik dua kali "Keutamaan", klik dua kali "Tetapan Panel Kawalan" dan kemudian klik "Pencetak." Semua pencetak yang dipasang akan muncul di panel tengah.

3

Klik kanan pencetak yang ingin anda tetapkan sebagai pencetak lalai dan pilih "Properties." Pada tab "Umum", di bawah "Pencetak Bersama", klik kotak centang "Tetapkan pencetak ini sebagai pencetak lalai".

4

Klik "Terapkan" dan "OK" untuk menyimpan tetapan anda. Tutup Editor Dasar Kumpulan; perubahan tetapan anda akan berkuatkuasa serta-merta.