Jenis Anugerah Pengiktirafan Pekerja

Pekerja adalah pendorong utama di sebalik membina perniagaan yang berjaya. Mereka membantu membuat, memasarkan, menjual dan mengedarkan produk, dan menyediakan perkhidmatan pelanggan. Sebagai majikan, penting untuk menunjukkan kepada pekerja anda bahawa anda menghargai sumbangan mereka. Program pengiktirafan pekerja, seperti mengembangkan penghargaan pengiktirafan pekerja, dapat membuat pekerja tetap termotivasi dan melabur dalam perniagaan anda.

Ulang Tahun

Apabila pekerja merasa dihargai, mereka cenderung untuk berhenti kerja, dan mengambil pekerjaan dengan syarikat lain. Pekerja yang setia dan berpuas hati dapat tinggal bersama syarikat selama bertahun-tahun, berpindah ke pelbagai jawatan, atau kekal di kedudukan di mana mereka unggul. Sama ada pekerja anda telah bersama syarikat anda selama satu tahun atau 25 tahun, anda boleh memberikan penghargaan penghargaan pekerja untuk ulang tahun mereka.

Khidmat Pelanggan

Oleh kerana pekerja menjual produk dan perkhidmatan kepada pelanggan, mereka juga ditugaskan untuk menawarkan layanan pelanggan yang tinggi. Perkhidmatan pelanggan terkemuka dapat menghasilkan peningkatan penjualan, perniagaan berulang dan rujukan perniagaan. Apabila pekerja berada di atas dan di luar perkhidmatan yang memberi pelanggan, beri mereka penghargaan penghargaan pekerja berdasarkan perkhidmatan pelanggan.

Jualan

Penjualan menunjukkan kepada pekerja bagaimana pekerja keras bekerja untuk membawa pelanggan baru ke pintu mereka, dan usaha yang dilakukan pekerja untuk mendapatkan perniagaan berulang. Beri penghargaan kepada penjual teratas anda dengan penghargaan pengiktirafan pekerja yang menunjukkan jumlah penjualan yang mereka capai dalam jangka masa tertentu. Anda boleh memberikan penghargaan ini secara bulanan atau tahunan.

Pekerja Bulan

Anugerah pekerja bulan adalah salah satu jenis penghargaan paling biasa yang diberikan oleh syarikat kepada pekerjanya. Anugerah ini dapat menggabungkan pelbagai atribut pekerja, termasuk penjualan, perkhidmatan pelanggan, kehadiran dan menjadi pemain pasukan.

Khidmat Masyarakat

Banyak syarikat menawarkan pekerja untuk berpartisipasi dalam projek khidmat masyarakat. Projek khidmat masyarakat boleh terdiri dari pembersihan kawasan sekitar hingga pemberian makanan kepada para gelandangan. Pekerja mendedikasikan waktu rehat makan tengah hari dan waktu kerja yang lain untuk tujuan ini, dan perbuatan baik mereka tidak boleh disedari. Tunjukkan kepada pekerja anda betapa pentingnya sumbangan komuniti mereka dengan memberi mereka penghargaan pengiktirafan pekerja atas usaha khidmat masyarakat mereka.

Paling Inovatif

Pekerja menyumbang idea dan maklum balas kepada syarikat yang dapat membantu mereka berkembang maju dalam dunia yang sentiasa berubah. Dari memberi maklum balas dalam mesyuarat hingga menghasilkan kaedah baru untuk melakukan proses, sumbangan pekerja dapat meningkatkan produktiviti dan mengambil produk dari yang baik hingga yang hebat. Kenali pekerja yang sentiasa bersedia untuk tidak hanya berkongsi idea, tetapi juga membantu melaksanakannya. Anda boleh memberi mereka penghargaan untuk menjadi pekerja "paling inovatif".