Cara Menghilangkan Virus Karantina dan Memulihkan Dengan Avira

Tetap waspada berkaitan dengan perisian virus syarikat anda membantu memastikan fail penting perniagaan anda dilindungi dari ancaman berbahaya. Apabila Avira mengesan fail yang dijangkiti virus atau malware, ia secara automatik memindahkannya ke direktori Karantina yang dilindungi. Fail yang dipindahkan ke lokasi ini kemudian diuruskan melalui panel pengurusan Karantina Avira, yang memungkinkan anda untuk menyelamatkan item yang terkena dan mengirimnya ke Avira untuk pemeriksaan lebih lanjut. Anda juga boleh menggunakan panel pengurusan Kuarantin untuk menghapus keseluruhan fail yang terjejas atau, jika anda yakin failnya bersih, pulihkannya.

1

Lancarkan aplikasi Pusat Kawalan Avira, pilih "Pentadbiran," dan kemudian klik "Kuarantin" untuk membuka panel pengurusan Kuarantin.

2

Tinjau senarai fail yang dikuarantin dan klik fail yang ingin anda hapus atau pulihkan.

3

Klik butang yang sesuai dengan tindakan yang ingin anda terapkan pada fail yang dikuarantin.

Sekiranya anda ingin membuang fail yang dikuarantin, klik butang "Padam".

Sekiranya anda ingin memulihkan fail yang dikuarantin, klik butang "Pulihkan" atau "Pulihkan Ke". Butang Pulihkan memindahkan fail kembali ke lokasi asalnya di komputer anda. Butang Pulihkan Ke memaparkan dialog Simpan Sebagai yang meminta anda memilih lokasi di mana anda ingin menyimpan fail yang dipulihkan.

4

Klik "Terapkan" untuk mengesahkan bahawa anda ingin menghapus atau memulihkan fail anda. Sekiranya anda memulihkan fail, anda mungkin diminta memasukkan kata laluan pentadbiran anda untuk mengesahkan bahawa anda mempunyai kuasa untuk memulihkan fail tersebut.