Apakah Iklim Persaingan dalam Pemasaran?

Iklim yang kompetitif dalam pemasaran adalah di mana perniagaan anda bersaing dengan sejumlah pesaing yang berusaha menyampaikan pesanan mereka ke pasar sasaran yang sama. Anda tidak hanya bersaing dengan syarikat-syarikat ini untuk mengumpulkan perniagaan, anda juga bersaing untuk mendapatkan ruang dan masa untuk menyampaikan nilai jenama anda dengan berkesan ke pasaran.

Analisa situasi

Semasa anda membina rancangan pemasaran anda, analisis situasi adalah langkah awal yang penting. Ini termasuk tinjauan menyeluruh mengenai kedudukan anda sekarang di pasaran, pesaing anda dan pasaran. Ini membantu anda menentukan sejauh mana anda bersaing untuk berniaga dengan membandingkan kekuatan dan kelemahan anda dengan pesaing. Secara amnya, semakin tinggi nisbah penyedia-pelanggan di pasaran anda, semakin banyak cabaran yang anda hadapi dalam menggunakan pemasaran untuk meningkatkan pangsa pasar dan keuntungan.

Analisis Pesaing

Semasa anda memasarkan syarikat, produk dan perkhidmatan anda, anda perlu mengetahui bagaimana kekuatan anda dibandingkan dengan pesaing. Ini membolehkan anda memfokuskan pesanan pemasaran. Analisis pesaing yang lengkap biasanya merangkumi melihat pesaing semasa dan berpotensi, pesaing langsung dan tidak langsung, persaingan produk, perbezaan kedudukan dan perbandingan bahagian pasaran. Sebaik sahaja anda memahami siapa pesaing utama anda dan mengetahui apa yang memisahkan anda, maka lebih mudah untuk bertanding.

Pembezaan

Semakin kompetitif pasaran, semakin penting bagi anda untuk membezakan jenama anda. Pembezaan bermaksud menekankan kualiti yang berbeza mengenai jenama anda atau menunjukkan cara produk atau perkhidmatan anda lebih besar atau lebih baik daripada pesaing. "Kualiti Terbaik," "Perkhidmatan Terbaik," "Paling Inovatif," "Paling Baik," "Mesra Alam," "Paling Selamat" dan "Kos Terendah" adalah beberapa mesej yang digunakan syarikat untuk membezakan diri mereka daripada pesaing. Tanpa usaha pemasaran yang jelas, jelas, konsisten, dan unik, syarikat anda akan dibanjiri dengan pemasaran dari orang lain.

Penyataan Kedudukan

Mengenal dan berkomunikasi secara langsung ke pasaran sasaran anda adalah cara lain untuk bersaing dengan baik dalam iklim pemasaran yang kompetitif. Anda memerlukan pernyataan kedudukan yang menetapkan apa yang anda tawarkan unik atau berbeza dan kepada siapa. Ini membantu anda membina mesej yang berkesan dan memilih pilihan media terbaik untuk menyampaikannya kepada pelanggan sasaran anda. Sebagai contoh, syarikat teknologi sering menekankan ciri maju atau inovasi dan menyampaikan pesanan pemasaran melalui penerbitan komputer atau teknologi.