Bagaimana Aktiviti Pengendalian Kualiti Dilakukan?

Aktiviti kawalan kualiti membantu anda mencari masalah dengan produk atau perkhidmatan anda, menentukan mengapa ia berlaku dan mengambil langkah-langkah untuk menyelesaikan masalah tersebut. Kawalan kualiti memerlukan langkah proaktif untuk memastikan anda tidak mempelajari masalah hanya apabila pelanggan mula pergi. Mempelajari cara melakukan aktiviti kawalan kualiti akan membantu anda menemui masalah dengan apa yang anda jual atau memastikan anda tidak menghadapi masalah sejak dulu.

Tetapkan Tanda Aras

Untuk menentukan kualiti produk atau perkhidmatan anda, pertama-tama anda harus menentukan "kualiti". Aktiviti kawalan kualiti termasuk menetapkan ukuran yang akan membolehkan anda menilai sama ada anda memenuhi standard kualiti anda atau tidak. Contoh sederhana pengukuran kuantitatif adalah mempertimbangkan widget apa pun yang berfungsi widget berkualiti. Contoh pengukuran kualitatif adalah dengan andaian bahawa jika kosmetik pada widget anda bengkok tetapi tidak mempengaruhi prestasinya, ia dapat diterima. Sebaliknya, anda mungkin menganggap masalah kualiti kualitatif ini menjadikan syarikat anda kelihatan tidak profesional. Selain menetapkan penanda aras prestasi dan hasil, seperti widget yang berfungsi dan kelihatan bagus, tetapkan tanda aras penerimaan. Sebagai contoh, jika 95 peratus widget anda dapat diterima,anda mungkin tidak mengambil langkah untuk meningkatkan proses pengeluaran anda jika itu lebih mahal daripada perbelanjaan kehilangan 5 peratus dari pengeluaran anda. Memperlahankan pengeluaran anda untuk menghilangkan kesilapan, misalnya, dapat mengurangkan output, penjualan dan keuntungan anda melebihi hasil negatif menghasilkan beberapa produk yang cacat.

Pelanggan Tinjauan

Selain membuat keputusan dalaman mengenai kualiti apa yang boleh diterima oleh perniagaan anda, tanyakan kepada pelanggan anda apa pendapat mereka mengenai produk atau perkhidmatan anda. Anda mungkin mendapati mereka bersedia menerima tawaran anda walaupun tidak sempurna kerana anda memberikan kos terendah, penghantaran terpantas atau perkhidmatan pelanggan terbaik. Anda juga mungkin mendapati bahawa bahan pengeluaran, masa penghantaran atau gangguan laman web yang boleh diterima oleh anda menyebabkan pelanggan anda mencari pembekal lain.

Menganalisis Sampel Rawak

Mendapatkan penilaian yang tepat mengenai kualiti produk atau perkhidmatan anda bermula dengan menganalisis sampel rawak dari apa yang anda hasilkan. Sampel rawak berlaku apabila setiap item yang anda hasilkan mempunyai peluang yang sama untuk dianalisis. Contohnya, jika anda membuat 100 kotak widget setiap hari dan hanya menganalisis empat kotak pertama yang keluar dari barisan pengeluaran anda setiap hari, 96 kotak lain tidak berpeluang untuk dianalisis. Oleh itu, anda tidak mendapat sampel widget anda secara rawak. Sekiranya anda ingin menentukan masa penghantaran kepada pelanggan anda dan hanya menganalisis pelanggan dengan nama syarikat yang diawali dengan huruf A hingga M, anda tidak mempunyai sampel rawak. Sediakan sistem yang membolehkan anda menganalisis gambaran kualiti anda yang benar-benar representatif dengan menggunakan persampelan rawak.

Kekurangan Alamat

Setelah anda menentukan matlamat kualiti dan menganalisis hasil anda, aktiviti kawalan kualiti anda beralih ke menangani dan mencegah masalah ini. Ini memerlukan penentuan mengapa masalah kualiti berlaku dan mengambil langkah-langkah untuk menyelesaikannya. Langkah-langkah ini harus merangkumi terus menganalisis sampel secara rawak, menggunakan penyelenggaraan pencegahan pada mesin dan peralatan anda, melatih kakitangan anda dalam kawalan kualiti dan terus berhubungan dengan pelanggan anda untuk memastikan mereka tetap senang dengan apa yang mereka terima.