Apakah Latihan Ikatan Berpasukan untuk Membangun Kepercayaan & Perpaduan?

Latihan ikatan pasukan membantu unit perniagaan berfungsi secara padu, membina kepercayaan dan meningkatkan semangat keseluruhan. Pengurus mempunyai banyak pilihan untuk latihan membina pasukan, mulai dari permainan cepat, 10 menit yang dilakukan dalam kumpulan, hingga retret yang panjang dari pejabat. Sebelum memulakan latihan membina pasukan, kaji tim untuk mendapatkan idea tentang apa yang memicu minat semua orang.

Kebenaran, Kebenaran, Pembohongan

Ini adalah latihan membina pasukan yang cepat dan mudah dilakukan dalam 10 hingga 15 minit semasa perjumpaan. Setiap ahli pasukan menuliskan dua kebenaran dan satu kebohongan. Beri masa kepada semua orang untuk menyatakan kebenaran dan kebohongan mereka, ketika mereka saling berusaha membantah. Latihan ini mencabar jus kreatif setiap orang untuk menghasilkan fakta peribadi yang keterlaluan.

Rakan sekerja suka melihat satu sama lain dari perspektif yang berbeza, untuk mengetahui tentang hobi yang unik, peristiwa senarai baldi atau fakta peribadi yang pelik. Pengurus dapat mengawasi siapa yang terbaik dalam mencari tahu, dan memberi penghargaan kepada "pengesan kebenaran dan kebohongan manusia" dengan hadiah yang menyeronokkan.

Cabaran Penurunan Telur

Pisahkan pasukan menjadi dua atau tiga kumpulan, menghantar setiap kumpulan ke bilik peribadi. Sediakan setiap kumpulan bahan yang sama untuk membina "pelindung telur." Arahkan setiap kumpulan untuk menggunakan bahan dan kembangkan bungkusan untuk membungkus telur mentah yang perlu bertahan setetes dua kaki. Selepas 15 hingga 20 minit, kumpulkan semua kumpulan ke bilik mesyuarat utama.

Benarkan setiap pasukan untuk memberikan tawaran jualan selama 30 saat untuk bungkusan mereka dan kemudian menunjukkan penurunan telur mereka. Setelah setiap pasukan menunjukkan bungkusan mereka, pilih penjualan produk terbaik dan pakej paling berkesan.

Office Scavenger Hunt

Perburuan scavenger membuat orang keluar dari bilik mesyuarat, menghantar mereka melalui pejabat untuk mencari barang-barang tertentu. Ini bagus bukan sahaja untuk membina ikatan dan kepercayaan pasukan, tetapi juga membantu pekerja pejabat berinteraksi dengan jabatan yang mungkin tidak mereka temui sendiri. Perburuan pemulung boleh diisi dengan sekumpulan barang rawak atau mereka boleh mempunyai tema. Contoh tema mungkin adalah sejarah syarikat atau perancangan kecemasan.

Pisahkan pekerja menjadi tiga atau empat pasukan dan beri mereka had masa untuk mencari barang. Memerlukan gambar pasukan di setiap item yang dijumpai. Sebagai contoh, jika senarai pemulung mengatakan untuk mencari patung pengasas syarikat, pasukan harus berpose di depan patung sebagai bukti. Bergantung pada kekangan masa, perburuan pemulung juga dapat disusun untuk keluar masuk masyarakat.

Bilik Escape

Syarikat juga menggunakan aktiviti luar untuk mengadakan latihan membina pasukan. Ini mungkin memerlukan kos yang lebih tinggi, tetapi mereka sering mendapat hasil, menjadikannya bermanfaat. Terdapat banyak pilihan, mulai dari kursus boling dan laser hingga kursus tali. Bilik melarikan diri adalah contoh popular dari pembentukan pasukan seperti ini yang menyeronokkan dan membina kerja berpasukan dan kepercayaan.

Rakan sekerja dibahagikan kepada dua kumpulan. Setiap kumpulan pergi ke bilik yang berasingan dan dikunci dengan senario dan petunjuk. Masa berlalu untuk menyelamatkan ahli pasukan dari "bahaya yang akan berlaku" sekiranya mereka gagal dalam misi. Setiap pasukan bekerja di bilik masing-masing untuk menyelesaikan senario mendebarkan, menggunakan petunjuk untuk mencuba masa dan pasukan lain.