Cara Merancang Salun Grooming

Satu tinjauan oleh American Pet Products Association menyatakan bahawa jumlah rumah di Amerika yang memiliki haiwan peliharaan telah meningkat sebanyak 2.1 peratus - sejumlah 72.9 juta isi rumah peliharaan. Walaupun pusat bandar ekonomi baru-baru ini, tinjauan menunjukkan pemilik haiwan kesayangan ini sanggup mengeluarkan wang untuk kesihatan dan kesejahteraan rakan peliharaan mereka. Ini memastikan bahawa perniagaan yang berkaitan dengan haiwan peliharaan seperti salun dandanan akan terus menjadi usaha yang menguntungkan walaupun keadaan ekonomi merosot.

Rangka Tindakan dan Susun atur

Merancang salun dandanan memerlukan anda mempunyai pengetahuan mengenai pelan dasar salun yang anda cadangkan. Dianjurkan untuk mempunyai cetak biru premis yang menentukan dimensi, menunjukkan lokasi paip paip dan pendawaian elektrik. Maklumat ini membantu merancang bahagian-bahagian salun yang berbeza. Sebagai contoh, kawasan dandanan yang akan melibatkan aktiviti seperti pengeringan pukulan dan pemangkasan rambut harus paling dekat dengan soket kuasa. Walaupun kabel daya panjang adalah alternatif yang boleh digunakan, ia menimbulkan risiko kesihatan, terutama dengan haiwan dan kakitangan bergerak.

Pemisahan Aktiviti

Bahagikan ruang premis menjadi tiga bahagian utama: ruang menunggu, kawasan dandanan dan penyimpanan. Kawasan menunggu mestilah kawasan yang luas yang dapat menampung pelanggan dan haiwan peliharaan mereka dengan selesa. Meja penyambut tetamu mungkin termasuk dalam bahagian ini untuk menangani tempahan dan pertanyaan janji temu. Bahagian dandanan memerlukan anda memperoleh peralatan dandanan seperti pengering, gunting asas dan penamat, gunting, meja dandanan yang besar. Sebilangan salun dandanan memilih untuk memamerkan produk mereka di ruang penerimaan atau tempat menunggu, namun untuk memastikan aliran bebas lalu lintas haiwan dan manusia, disarankan untuk membuat tempat penyimpanan produk anda. Produk ini merangkumi syampu, produk kebersihan dan pembersihan, sikat dan sikat.

Selesai dan Dekorasi

Semasa memutuskan kemasan dan hiasan ke salun anda, anda perlu mempertimbangkan kemudahan pembersihan dan aksesibilitas. Contohnya lantai linoleum adalah pilihan yang baik kerana teksturnya yang halus, menjadikannya senang dibersihkan. Sebagai alternatif, sertakan permaidani kecil yang boleh ditanggalkan sekiranya salah satu haiwan mengalami 'kemalangan.' Ia boleh dikeluarkan dan diganti dengan yang bersih. Semasa memilih barang untuk hiasan, pilih aksesori yang menambah kehidupan di tempat seperti tumbuhan hidup, akuarium atau air pancut.

Warna dan Suasana

Pilihan warna ditentukan oleh pilihan peribadi dan suasana yang ingin anda ciptakan. Anda ingin membuat pelanggan anda merasa diterima dan selesa. Untuk mencapai ini, warna tanah berkrim dan warna hijau disarankan. Juga disarankan untuk menyinkronkan warna dengan seragam kakitangan, logo dan kad syarikat. Ini membantu mengekalkan konsistensi yang dapat dihubungkan oleh pelanggan. Bau dari haiwan dan bulu basah dapat menyebabkan rasa tidak selesa bagi beberapa pelanggan, tetapi pembersih udara yang ditempatkan secara strategik akan mengatasi ini. Letakkan satu di tempat menunggu dan yang lain di bahagian dandanan, tambahkan setetes pati bunga di penapis untuk menyebarkan aroma ke dalam bilik.