Halangan Masuk untuk Restoran

Sebagai tambahan kepada rintangan permulaan yang biasa, seperti peralatan dan kos kakitangan, pemilik restoran baru menghadapi halangan masuk industri yang ketara. Sekiranya boleh, bekerjasama dengan perunding restoran yang berpengalaman dalam industri restoran tempatan. Kos awal konsultasi mungkin sangat hebat, tetapi pandangan pakar dapat mencegah kesalahan pemula yang mahal.

Lokasi

Restoran hidup dan mati mengikut lokasi. Lokasi yang sangat baik dapat dilihat, mudah dicapai oleh lalu lintas pejalan kaki, dan dikelilingi oleh perniagaan yang melengkapkan restoran dengan baik. Mereka juga menawarkan tempat letak kenderaan yang banyak dan murah. Restoran baru mungkin sukar mencari lokasi seperti itu. Walaupun anda berjaya menemui lokasi yang bagus, anda menghadapi kos sewa atau gadai janji yang cukup besar, yang sukar ditanggung pada bulan-bulan awal perniagaan.

Ekonomi Skala

Ekonomi skala bermaksud kos purata boleh menurun ketika restoran berkembang, tetapi kos awal yang lebih tinggi menjadi penghalang masuk bagi pendatang baru. Sebagai contoh, sebuah restoran besar mempunyai daya rundingan yang lebih besar dengan pembekal dan juga dapat menuntut harga borong. Restoran baru tidak dapat menuntut harga seperti itu, yang bermaksud kos penawaran rata-rata mereka lebih tinggi, jadi mencapai margin keuntungan yang serupa memerlukan pengisian lebih banyak per restoran daripada restoran yang lebih besar. Penghalang masuk ini juga mempunyai sisi lain. Sekiranya restoran baru dapat membuat makanan berkualiti tinggi atau unik, pengguna mungkin memilih penawarannya daripada tambang standard yang terdapat di rantai restoran besar, walaupun restoran baru harganya lebih mahal, menurut "Teori Pengurusan Strategik: Pendekatan Bersepadu," oleh Charles Hill dan Gareth Jones.

Pesaing yang diberi kuasa

Apabila restoran baru dibuka, ia akan bersaing langsung dengan restoran berdekatan, yang mungkin sudah mempunyai pangkalan pelanggan yang setia. Memenangkan pelanggan ini mungkin sukar bagi pemilik baru, terutamanya jika restoran baru menawarkan harga yang serupa dengan restoran yang mempunyai kunci pada ceruk tersebut. Sebagai contoh, restoran pizza baru mungkin tidak dapat menikmati kegemaran tempatan lama, walaupun menawarkan harga yang lebih rendah. Pemilik restoran baru dapat memerangi pesaing yang kuat dengan menawarkan pengalaman yang sangat berbeza dari pilihan yang ada, seperti menyajikan jenis makanan yang tidak ditawarkan oleh orang lain.

Halangan Peraturan

Perkhidmatan makanan memerlukan memenuhi syarat kesihatan yang ketat, dan perkhidmatan alkohol memerlukan lesen. Ini dan rintangan peraturan lain mungkin menyukarkan hidup pemilik restoran baru, walaupun bekerja dengan pengacara yang berpengalaman dalam peraturan negeri dan tempatan dapat mempermudah prosesnya. Hubungi persatuan restoran tempatan untuk mengakses maklumat mengenai rintangan peraturan dan perlesenan wilayah, yang dapat berubah mengikut perbandaran atau bahkan jalan. Persatuan ini mungkin dapat mengesyorkan penasihat undang-undang tempatan yang sesuai.