Cara Menghadapi Pekerja yang Tidak Beratur di Tempat Kerja

Pekerja yang tidak kemas mungkin mengalami kesukaran untuk menumpukan perhatian di tempat kerja dan memenuhi jangkaan prestasi. Oleh kerana pekerja yang tidak teratur sering merasa sukar untuk menjaga tempat kerja yang bersih, anda mesti memberi petua petua untuk menjaga kawasan kerja yang teratur. Anda mungkin perlu terus mengingatkan pekerja tersebut, tetapi selama dia berlatih menjaga kebersihan kawasannya, anda akan mempunyai seorang pekerja yang kurang kemas.

1

Perhatikan sama ada kebiasaan tidak kemas pekerja memberi kesan buruk terhadap prestasi kerjanya, prestasi rakan sekerja atau perkhidmatan pelanggannya. Sebilangan orang melakukan perkara yang sama di kawasan kerja yang penuh dengan kertas, pensil dan folder seperti di kawasan kerja yang tersusun dengan sempurna. Yang lain mengalami kekurangan organisasi. Sekiranya pekerja, rakan sekerja atau pelanggannya tidak terpengaruh, elakkan menangani masalah tersebut.

2

Bercakap dengan pekerja semasa dia berada di kawasan kerjanya. Untuk mengelakkan rasa malu, atasi kelakuannya setelah hari kerja berakhir atau ketika rakan sekerjanya tiada. Walaupun anda boleh memanggil pekerja ke pejabat anda, bercakap dengannya mengenai kawasannya yang tidak kemas dapat dilakukan dengan bukti visual.

3

Beritahu pekerja bahawa kawasan kerjanya tidak teratur dan menyebabkan prestasinya merosot. Jelaskan bahawa penyahorganisasian menyukarkan tumpuan dan kawasan yang bersih akan meningkatkan keberkesanannya di tempat kerja.

4

Tunjukkan bagaimana pekerja dapat membersihkan kawasan kerjanya. Beritahu dia untuk menggunakan ruang yang diberikan kepadanya dan menyusun folder, kertas dan barang serta laci lain.

5

Sorot barang yang mesti dibersihkan oleh pekerja dengan segera dan jangan sesekali keluar dari kawasan kerjanya. Contohnya, bahaya sanitasi, seperti makanan yang dibuka, boleh menyebabkan semut dan serangga lain menyerang tempat kerja. Jangan sekali-kali membiarkan barang-barang jenis itu duduk di meja seseorang, walaupun pekerja itu produktif dalam keadaan tidak kemas.

6

Jelaskan bahawa mengatur kawasan kerjanya setiap hari adalah kunci untuk menjaga ruangnya bersih dan teratur. Beritahu dia untuk membuat kebiasaan meletakkan barang kembali ke tempat mereka berada setelah dia selesai menggunakannya.