Cara Menukar Kata Laluan Pentadbiran Joomla

Joomla adalah sistem pengurusan kandungan sumber terbuka percuma untuk membina laman web dan aplikasi dalam talian. Walaupun Joomla memerlukan sedikit kepakaran komputer, menetapkan semula kata laluan pentadbiran mungkin sukar bergantung pada versi program yang anda gunakan. Joomla versi 1.5 membolehkan pengguna menetapkan semula kata laluan pentadbiran melalui pilihan "kata laluan hilang" yang mudah. Untuk Joomla versi 1.6 dan lebih baru, pengguna mesti menetapkan semula kata laluan pentadbir dengan mengedit pangkalan data secara langsung atau dengan menambahkan pengguna pentadbir super baru.

Edit Pangkalan Data

1

Navigasi ke phpMyAdmin atau klien serupa yang digunakan untuk menguruskan MySQL.

2

Cari menu di sebelah kiri halaman phpMyAdmin yang menyenaraikan pilihan pangkalan data yang tersedia. Pilih pangkalan data Joomla anda dari pilihan menu.

3

Kaji senarai jadual pangkalan data dan klik pada jadual yang diakhiri dengan "_users". Awalan yang paling biasa untuk fail adalah "jos", tetapi nama yang tepat akan berbeza.

4

Klik butang "Browse" yang terdapat di bar alat atas untuk memaparkan semua pengguna yang mendaftar untuk laman web ini.

5

Klik ikon "Edit", yang ditentukan dengan pensil, di sebelah akaun pentadbir yang ingin anda tetapkan semula kata laluannya.

6

Tukar pilihan "Fungsi" bidang kata laluan menjadi "MD5", yang merupakan fungsi hash kriptografi yang digunakan untuk mengesahkan integriti data.

7

Taip kata laluan baru anda di medan nilai. Pilih sesuatu yang panjangnya sekurang-kurangnya lapan aksara yang mengandungi gabungan huruf, angka dan simbol untuk keselamatan tambahan.

8

Tatal ke bahagian bawah halaman dan klik "Pergi." Kata laluan pentadbiran ditetapkan semula.

Tambah Pengguna Baru

1

Navigasi ke phpMyAdmin. Pilih pangkalan data Joomla anda dari menu lungsur kiri.

2

Tekan butang "SQL" yang terdapat di bar alat untuk memulakan pertanyaan SQL pada pangkalan data. Medan dipaparkan bertajuk "Jalankan pertanyaan / pertanyaan SQL pada pangkalan data" diikuti dengan nama pangkalan data anda.

3

Padamkan semua teks dari medan yang dipaparkan.

4

Salin dan tampal kod berikut ke medan sekarang kosong:

INSERT INTO jos_users( name, username, password, params) VALUES ( 'Administrator2', 'pentadbir 2', 'd2064d358136996bd22421584a7cb33e: trd7TvKHx6dMeoMmBVxYmg0vuXEA4199', ''); MASUKKAN KE DALAM jos_user_usergroup_map( user_id, group_id) NILAI (LAST_INSERT_ID (), '8');

5

Kembali ke Joomla dan log masuk sebagai "admin2" dengan kata laluan "rahsia".

6

Pergi ke "Pengurus Pengguna" dan ubah kata laluan, beralih dari "rahsia" lalai ke sesuatu yang selamat.