Cara Menulis Surat Rujukan untuk Kakitangan Anda Apabila Syarikat Dipaksa Tutup

Menulis surat rujukan untuk pekerja anda adalah bahagian penting dalam proses pemisahan pekerja apabila syarikat ditutup. Penutupan syarikat adalah keadaan yang sukar bagi semua orang yang terlibat, tetapi surat positif dari anda dapat membantu meringankan peralihan ke pekerjaan baru untuk pekerja anda. Sebelum memulakan surat anda, tulis senarai ringkas kualiti positif dan prestasi utama pekerja. Senarai ini memudahkan anda menyusun surat anda.

Pengenalan

Gunakan perenggan pertama surat untuk menjelaskan bahawa anda adalah penyelia pekerja di syarikat tertutup. Sebutkan jabatan di mana pekerja bekerja dan tajuk anda. Sertakan maklumat mengenai berapa lama anda mengenali atau mengawasi pekerja. Jelaskan bahawa pekerja tersebut mencari pekerjaan baru hanya kerana syarikat anda ditutup. Luahkan kekesalan anda kerana kehilangan pekerja dan nyatakan bahawa anda berharap dapat bekerja dengan pekerja itu lagi.

Sifat Perwatakan

Ciri-ciri watak yang menjadikan orang itu sebagai pekerja yang diinginkan harus menjadi fokus perenggan kedua. Elakkan ungkapan kosong seperti "pekerja keras" - sebaliknya terangkan bagaimana pekerja itu terlambat untuk menyelesaikan projek penting, membawa pulang kerja dan menolong pekerja lain yang ketinggalan. Sertakan maklumat mengenai kesediaan pekerja untuk bekerja sebagai sebahagian daripada pasukan, dan juga tahap kerjasamanya dan ciri keperibadian positif. Senaraikan sifat dan kualiti lain yang menjadikan seseorang itu pekerja yang sesuai, seperti perhatian terhadap perincian, etika kerja yang kuat, kebolehan menyelesaikan masalah, kebolehpercayaan atau kepatuhan pada tarikh akhir.

Pencapaian

Menjelaskan kemahiran dan prestasi pekerja anda adalah bahagian yang sangat penting dalam surat rujukan, kerana ia memberikan alasan bahawa pekerja tersebut harus diambil. Huraikan secara ringkas projek penting pekerja dan perhatikan sekiranya pekerja menerajui mana-mana projek tersebut. Perhatikan pencapaian penting, seperti meningkatkan penjualan, mengembangkan prosedur baru yang menjimatkan wang syarikat atau dinamakan Pekerja Terbaik Tahun Ini. CareerDFW.org mencadangkan menggunakan kisah peribadi atau pemerhatian mengenai pengalaman kerja anda dengan pekerja.

Kesimpulannya

Ulangi bahawa anda merasakan bahawa kemahiran, prestasi dan kualiti peribadi pekerja anda akan menjadikannya aset bagi syarikat mana pun. Tawarkan untuk memberikan maklumat tambahan seperti yang diperlukan, dan berikan maklumat hubungan anda sendiri, termasuk nombor telefon atau alamat e-mel di mana anda dapat dihubungi setelah syarikat itu akhirnya menutup pintunya. Berikan salinan surat kepada pekerja dan simpan salinannya di komputer peribadi anda: Sekiranya anda menulis banyak surat, anda mungkin tidak ingat kandungan surat tertentu ketika bakal majikan memanggil anda.