Cara Melihat Dua E-mel pada Masa yang Sama di Outlook

Mengatasi masalah kelebihan e-mel menjadi lebih mudah apabila anda dapat melihat dua mesej e-mel sekaligus. Satu mesej e-mel, misalnya, mungkin mempunyai jadwal acara untuk pertemuan perniagaan yang akan datang. Yang lain mungkin mengandungi petunjuk arah ke mesyuarat itu. Menukar pandangan anda secara berterusan antara dua e-mel membuang masa dan membosankan. Sebagai gantinya, anda dapat melakukan tugas ini dengan lebih cepat dengan melihat pesan Outlook anda secara berdampingan menggunakan fitur yang terdapat di dalam Windows yang disebut Snap.

1

Lancarkan Outlook dan klik ikon "Peti Masuk" untuk memaparkan mesej di peti masuk anda. Klik dua kali salah satu mesej sehingga terbuka di tetingkap yang berasingan.

2

Klik bar tajuk tetingkap mesej, tahan butang tetikus kiri anda dan seret ke arah sebelah kanan skrin anda sehingga garis besar berlorek muncul di sebelah kanan layar. Terus menyeret tetingkap sehingga sesuai dengan garis besar. Apabila anda melepaskan butang tetikus, Windows mengubah saiz tetingkap sehingga mengambil separuh kawasan skrin dan duduk di sebelah kanan skrin.

3

Kembali ke tetingkap Outlook utama dan klik dua kali mesej lain di peti masuk anda. Mesej itu juga dibuka di tetingkap yang berasingan. Seret tetingkap ke arah kiri skrin anda ke garis besar yang muncul di sana. Skrin anda sekarang mengandungi tetingkap mesej di sebelah kiri dan satu di sebelah kanan. Anda mungkin tidak dapat melihat tetingkap di sebelah kanan kerana tetingkap Outlook utama menutupnya. Kembali ke tetingkap utama Outlook dan kurangkannya sehingga anda dapat melihat kedua-dua tetingkap mesej bersebelahan.