Bagaimana Mengecilkan Sasaran Pasaran

Syarikat kecil mempersempit pasaran sasaran mereka untuk menjangkau pelanggan teras mereka dengan lebih baik. Inilah pelanggan yang paling kerap menggunakan produk mereka dan mengeluarkan wang paling banyak. Cara terbaik untuk menjangkau individu ini adalah dengan mengkaji pelbagai ciri mereka. Ini dapat dicapai dengan terbaik melalui pemerhatian dan penyelidikan pemasaran. Menyempitkan pasaran sasaran mempunyai kelebihan tertentu, termasuk menjadikan strategi persaingan kurang berkesan. Anda juga dapat memfokuskan usaha promosi anda dengan lebih baik.

1

Tuliskan ciri-ciri utama yang anda kenali pada pelanggan biasa, termasuk usia, pendapatan, pendidikan dan perbezaan demografi yang lain. Berdasarkan analisis pelanggan awal anda hanya pada pemerhatian atau penyelidikan pemasaran yang lalu.

2

Kenal pasti cara anda dapat membezakan produk anda untuk memenuhi keperluan pelanggan utama anda dengan sebaik-baiknya. Fikirkan pelbagai ciri, gaya atau saiz yang mungkin disukai oleh pelanggan ini, misalnya. Rancang untuk meningkatkan bahagian perkhidmatan pelanggan anda, atau tawarkan lebih banyak pilihan harga berdasarkan penawaran produk dan perkhidmatan tambahan.

3

Buat konsep produk yang disemak semula yang mengambil kira semua perubahan tambahan. Buat senarai perubahan tambahan ini dan cetak.

4

Cari moderator atau penemuduga untuk menjalankan beberapa kumpulan fokus, atau gunakan moderator dalaman yang berpengalaman di bahagian pemasaran anda. Cari moderator di kawasan tempatan anda melalui cetakan atau halaman kuning dalam talian. Periksa penerbitan perdagangan penyelidikan pemasaran seperti "Quirk's," kerana moderator sering beriklan di majalah ini. Ambil moderator yang berpengalaman dalam penyelidikan produk.

5

Berikan senarai pelanggan dalaman kepada moderator anda, atau suruh dia mencari pelanggan. Berikan profil demografi moderator pelanggan utama anda dan konsep produk anda. Cari pelanggan dari pelbagai peringkat umur atau pendapatan. Sertakan beberapa pengguna bukan pelanggan dalam sampel anda, yang akan membantu anda mengkaji kesamaan dalam pilihan produk mereka. Pastikan bukan pelanggan benar-benar menggunakan jenis produk yang anda jual.

6

Lakukan sekurang-kurangnya dua atau tiga kumpulan fokus. Pastikan kumpulan fokus anda terhad kepada lapan hingga 12 orang, menurut Penyelidikan Kualitatif Goldmine. Minta moderator memperkenalkan konsep produk. Tanya peserta apa ciri dan penawaran produk yang mereka mahukan. Perhatikan sebarang ciri tambahan yang disebutkan oleh peserta.

7

Cari agensi penyelidikan pemasaran untuk melakukan tinjauan telefon di kalangan pelanggan, atau minta pekerja menjalankan tinjauan selepas berjam-jam. Gunakan penemuan dari kumpulan fokus untuk membuat soal selidik anda. Tanya orang pada skala 1 hingga 5 betapa pentingnya pelbagai ciri dan saiz produk - dengan 5 yang tertinggi. Tanyakan kepada orang bagaimana kemungkinan mereka membeli produk dengan ciri, saiz atau pilihan tambahan. Dapatkan maklumat demografi yang komprehensif dari tinjauan pelanggan: Umur, pendapatan, jantina, etnik, dan pekerjaan, misalnya. Ketahui kapan dan berapa kerap pelanggan membeli produk anda atau mengunjungi lokasi anda. Dapatkan maklumat mengenai minat, nilai, aktiviti dan pendapat mereka, kerana elemen-elemen ini juga penting untuk mempersempit pasaran sasaran, menurut NetMBA.com.Lakukan sekurang-kurangnya 300 tinjauan kerana ini dapat memastikan sampel yang lebih tepat dan boleh dipercayai.

8

Jadualkan tinjauan dan analisis hasilnya. Lakukan tabulasi silang, yang menunjukkan hasil oleh kumpulan demografi yang berbeza, untuk mengkaji pilihan utama di kalangan pelanggan anda yang membayar tinggi. Gunakan tinjauan sebagai panduan untuk mengubah barisan produk anda atau menambah produk tambahan. Gunakan maklumat mengenai aktiviti dan minat kegemaran pelanggan untuk lebih memfokuskan iklan anda. Letakkan penambahan dalam majalah memancing seperti "Field and Stream", misalnya, jika sebahagian besar pelanggan teratas anda suka memancing. Tumpukan iklan anda lebih banyak pada makan tengah hari jika pelanggan restoran teratas anda datang pada waktu itu.