Apakah Pengubah Bonus dalam Gaji?

Syarikat menggunakan pelbagai jenis bonus untuk menarik dan mengekalkan bakat teratas. Bonus menandatangani, misalnya, memberi ganjaran kepada pekerja baru kerana menyertai syarikat itu. Bonus kejayaan yang diberikan pada ulang tahun perkhidmatan memberi penghargaan kepada pekerja jangka panjang atas kesetiaan mereka. Bonus prestasi berdasarkan gaji memberi penghargaan kepada pekerja kerana menyumbang kepada kejayaan syarikat. Pengubah bonus memberi syarikat fleksibiliti untuk menyesuaikan bonus prestasi pekerja.

Pengubah Bonus Individu

Pengubah bonus mempengaruhi bonus prestasi pekerja. Bonus prestasi meletakkan sebahagian daripada gaji pekerja berisiko. Majikan mengetepikan peratusan gaji pekerja - katakanlah, 25 peratus - sebagai bonus prestasi. Sekiranya prestasi pekerja tidak memenuhi jangkaan, majikannya tidak wajib membayar bonus. Sekiranya pekerja memenuhi jangkaan, majikan membayar bonus. Majikan menggunakan pengubah bonus untuk meningkatkan jumlah bonus sekiranya pekerja melebihi jangkaan.

Prestasi Pasukan

Matlamat prestasi pasukan adalah contoh lain dari pengubah bonus. Sebuah syarikat boleh menawarkan pengurus pusat panggilan pengubah bonus sebanyak 50 peratus jika pasukannya mencapai penarafan lima bintang dalam tinjauan kepuasan pelanggan. Oleh itu, pengurus yang gajinya $ 40,000 dan sasaran bonus adalah 25 peratus dari gajinya boleh memperoleh bonus $ 10,000 tanpa pengubah bonus. Dengan pengubah bonus, pengurus yang sama memperoleh bonus $ 15,000 jika pasukannya mencapai penarafan lima bintang.

Pengubah Prestasi Syarikat

Beberapa syarikat mengaitkan pengubah bonus dengan prestasi syarikat. Pengurusan menetapkan metrik sasaran seperti pendapatan sebelum pajak syarikat untuk tahun fiskal. Sekiranya syarikat memenuhi atau melebihi sasaran pendapatan, ia akan menggunakan pengubah bonus untuk bonus untuk pekerja yang layak. Pengubah bonus berdasarkan prestasi syarikat memberi ganjaran kepada seluruh tenaga kerja yang layak mendapat bonus untuk tahun baik syarikat.

Pengubah Kos-Pembendungan

Cara lain syarikat menggunakan pengubah bonus gaji adalah memberi penghargaan kepada pekerja atas usaha membendung kos. Di bawah kaedah ini, syarikat menetapkan sasaran untuk mengurangkan perbelanjaan. Ini memberitahu pekerja mengenai tujuan pengurangan perbelanjaan dan memberitahu pekerja bahawa mereka akan menerima bahagian penjimatan kos sebagai bonus. Didorong oleh matlamat, pekerja mengurangkan bekalan pejabat, perjalanan tidak penting dan perbelanjaan budi bicara lain.