Cara Menjual Produk Lelaki

Menjual produk lelaki boleh menjadi tugas yang sangat mencabar bagi pemasar yang tidak berpengalaman. Tidak seperti lelaki, wanita menyukai pengalaman sosial dan hiburan yang dibawa oleh membeli-belah, menjadikannya lebih mudah untuk menjual produk kepada mereka. Terdapat beberapa cara untuk melibatkan pelanggan lelaki berpotensi dan meningkatkan peluang menukarnya menjadi pelanggan.

Identiti jenama

Salah satu cara yang kuat untuk meningkatkan penjualan adalah melalui kempen pemasaran yang secara terang-terangan mengaitkan lelaki dengan jenama. Mesej harus menyampaikan kemudahan dan eksklusif produk anda. Mesej kempen yang kuat dan lucu dapat menyampaikan apa yang anda mahu jual dengan berkesan dan membuat lelaki terpikat. Tema kempen pengiklanan anda harus merangkumi pemerhatian dan humor yang masyhur, dan berusaha untuk menghubungkan perilaku individu dengan identiti jenama.

Pakej untuk Lelaki

Selalunya sukar untuk melibatkan pembeli lelaki dan meyakinkan mereka untuk membeli produk anda, tetapi satu konsep pemasaran masih boleh digunakan untuk anda: pembungkusan. Untuk berjaya menjual produk kepada lelaki, sama ada dalam talian atau di kedai, hadirkan barang anda sedemikian rupa sehingga meningkatkan kejantanan mereka. Pelabelan produk "Untuk Lelaki" banyak memberi komunikasi kepada pelanggan, "Hei, ini untuk anda."

Iklan Berfokus

Bergantung pada anggaran anda, manfaatkan peluang yang ditawarkan oleh televisyen dan radio melalui iklan semasa acara yang menarik penonton lelaki yang ramai. Penumpang juga dapat membantu sekiranya ditempatkan dengan betul di kawasan yang sering dikunjungi lelaki. Sedikit kajian akan membantu anda menyesuaikan pesanan anda kepada bakal pelanggan ketika menghubungi mereka melalui iklan media sosial dan mesin pencari.

Membina Kepercayaan

Bercakap dengan yakin mengenai produk anda dan terangkan bagaimana ia dapat bermanfaat bagi pelanggan anda. Bergantung pada jenis produk, sampel akan meningkatkan peluang penjualan, begitu juga dengan pengujian produk, kerana ini memberi pelanggan rasa kepemilikan. Matlamat hubungan anda dengan pelanggan lelaki yang berpotensi bukan hanya menutup perjanjian tetapi juga membina kepercayaan. Ini membuktikan kesetiaan terhadap produk dan menjadikannya kembali.