Bagaimana Menjadi Intern Perancang Acara

Perancang acara mengatur dan mempromosikan pelbagai acara untuk tujuan perniagaan dan peribadi. Mereka mungkin merancang perjumpaan korporat atau persidangan, perkahwinan, konvensyen, pembukaan produk, pesta ulang tahun dan acara lain. Untuk membasahi kaki dalam karier ini, adalah idea yang baik untuk memulakan sebagai pekerja magang dengan agensi perancang acara atau profesional bebas yang berpengalaman. Ini adalah langkah pertama yang penting untuk maju dalam karier dan akhirnya memulakan syarikat perancang acara anda sendiri.

Arahan

1

Nilai kemahiran dan minat peribadi anda. Menurut Biro Statistik Tenaga Kerja, perancang acara memerlukan kemahiran komunikasi bertulis dan lisan yang luar biasa. Anda juga memerlukan kemahiran kuantitatif dan analitik yang kuat untuk dapat merundingkan kontrak dengan berkesan. Bercakap pelbagai bahasa juga sangat dihargai, seperti kemampuan menggunakan perisian kewangan dan pendaftaran. Kemahiran rangkaian yang kuat adalah nilai tambah.

2

Dapatkan ijazah sarjana muda. Walaupun tidak selalu diperlukan untuk pelajar magang, memiliki ijazah sarjana sangat meningkatkan peluang anda untuk diambil bekerja dalam bidang ini. Anda mungkin layak untuk magang ketika masih di kuliah. Dapatkan ijazah dalam pemasaran, perhubungan awam, pengurusan perhotelan atau komunikasi.

3

Dapatkan pengalaman merancang acara di sekolah dan komuniti anda. Sukarela perkhidmatan anda untuk memperoleh pengalaman yang berkaitan. Rancang perjumpaan dan acara untuk organisasi universiti dan kelab. Jangan berharap dapat berfungsi sebagai ketua perancang untuk acara. Bekerja dalam bidang perancangan acara yang paling selesa dan yang paling berkelayakan, sama ada perbendaharaan, promosi, hiasan atau minuman.

4

Memohon jawatan magang di agensi perancangan acara. Sediakan surat lamaran yang kukuh dan resume yang menggariskan pengalaman kerja dan latar belakang pendidikan anda yang lalu. Bersikap spesifik mungkin semasa menunjukkan kepada majikan bahawa anda layak untuk jawatan magang.