Cara Menjalankan Saluran Peraduan di YouTube

Sekiranya anda mencari cara untuk menarik pengikut YouTube anda dan membuat mereka kembali ke saluran anda, peraduan adalah salah satu cara untuk dilanjutkan. Menurut Suruhanjaya Perdagangan Persekutuan, kira-kira separuh orang Amerika telah mengambil bahagian dalam beberapa undian pada tahun lalu - yang bermaksud terdapat banyak orang di luar sana yang bersedia untuk mengambil bahagian dalam sesuatu menjanjikan hadiah pada akhirnya. Sekiranya anda sudah menguruskan saluran YouTube yang meriah, maka menyiapkan dan menjalankan pertandingan melalui saluran itu tidaklah sukar.

1

Daftar untuk akaun Google - jika anda belum memilikinya - dengan menavigasi ke YouTube (pautan di Sumber) dan mengklik "Buat Akaun." Berikan alamat e-mel dan pilih kata laluan, dan kemudian ikuti arahan untuk mengesahkan akaun anda. Setelah menyediakan akaun, anda akan diarahkan ke halaman utama YouTube.

2

Klik pada butang "Saluran Saya" dari halaman utama YouTube. Kemudian klik pada alat "Edit" di bahagian Saluran anda untuk menambahkan keterangan untuk Saluran anda, menambahkan video, dan menyesuaikan tampilan latar Saluran. Sebelum anda mula menjalankan peraduan, luangkan sedikit masa untuk menambahkan video mengenai perniagaan anda dan mengisi semua bahagian Saluran anda, sehingga tidak kelihatan kosong ketika orang mula mengunjungi Saluran anda untuk peraduan tersebut.

3

Kembangkan rancangan untuk peraduan anda. Tentukan peraturan pertandingan, hadiah apa, dan bagaimana pemenang akan ditentukan. Tuliskan idea anda - idea itu akan berguna kemudian apabila anda perlu memasukkan perihal peraduan ini. Peraduan anda boleh mengambil pelbagai bentuk; anda mungkin meminta pengguna menyiarkan video dan meminta pengguna lain memilih yang terbaik; atau anda boleh meminta orang ramai untuk menghantar komen mengenai salah satu video anda sendiri, dari mana anda memilih respons "terbaik" dan memberikan hadiah. Sekiranya anda kekurangan idea, gunakan kotak Carian YouTube untuk melihat peraduan lain yang dijalankan di YouTube, dan kemudian tiru model yang anda sukai.

4

Pertimbangkan peraturan dan undang-undang untuk pertandingan di lokasi anda. Mungkin ada peraturan negeri, persekutuan dan YouTube yang menentukan bagaimana peraduan anda dijalankan. Lawati laman web Suruhanjaya Perdagangan Persekutuan untuk mendapatkan maklumat mengenai peraturan persekutuan untuk peraduan dan undian, dan hubungi Jabatan Perdagangan negeri anda atau entiti serupa untuk melihat peraturan apa yang mungkin berlaku untuk peraduan di negeri anda. Kunjungi juga laman web "Merancang dan Menjalankan Peraduan" YouTube untuk mengetahui panduan menjalankan peraduan di platform. Walaupun banyak maklumat di halaman itu berkaitan dengan rakan kongsi YouTube - yang membayar sedikit wang untuk memiliki Saluran "berjenama" - anda juga akan menemui banyak maklumat penting dan relevan.

5

Buat video ajakan bertindak yang menggambarkan peraduan anda, peraturannya, dan bagaimana orang dapat mengambil bahagian dalam peraduan ini. Jadikan video optimis, pendek dan senang difahami. Klik pautan "Muat Naik Video" di YouTube untuk memuat naik video ke Saluran anda, dan kemudian pastikan untuk menambahkan keterangan terperinci mengenai peraduan di bahagian Penerangan video.

6

Promosikan peraduan anda melalui kedai dalam talian dan luar talian anda yang lain. Kirim kemas kini Facebook atau Twitter yang mengarahkan orang ke Saluran anda, mendorong mereka untuk turut serta. Hantarkan buletin elektronik - atau bahkan kertas - meminta orang ramai mengunjungi Saluran dan hantar sesuatu di laman web anda yang melakukan perkara yang sama.

7

Tutup peraduan anda pada waktu yang anda tetapkan dalam peraturan peraduan anda, dan kemudian gunakan kedai dalam talian dan luar talian anda untuk mengumumkan pemenang. Anda juga boleh membuat video baru yang membincangkan peraduan dan memperkenalkan pemenangnya.