Apakah Kaedah Termurah untuk Memperakui Microsoft?

Pensijilan Microsoft adalah cara mudah untuk menunjukkan pengetahuan anda kepada bakal pelanggan atau majikan. Microsoft menawarkan pensijilan untuk perisian perusahaan dan perniagaannya pada berbagai tahap pengetahuan, dan akan memberi anda akses ke pangkalan sokongan untuk produk ini setelah anda lulus dalam peperiksaan. Pensijilan boleh bermaksud perbezaan antara resume anda ke atas atau bawah tumpukan, tetapi jujurlah mengenai perakuan yang anda miliki, kerana Microsoft mengatakan sebahagian besar majikan memeriksa.

Microsoft Technology Associate

Semasa memulakan kerjaya IT atau mencari sertifikasi pertama anda, Microsoft menyarankan anda memulakan dengan program Microsoft Technology Associate. MTA adalah pensijilan termurah Microsoft dan memberi tumpuan kepada asas IT. Program ini dibahagikan kepada tiga kategori: infrastruktur IT, reka bentuk pangkalan data dan pengembangan perisian. Program MTA menawarkan 12 sijil berbeza dan Microsoft akan memasangkan ujiannya ke jalan kerjaya anda untuk membantu anda mengesahkan kemahiran yang anda perlukan, sambil mengekalkan perbelanjaan ujian anda minimum.

Certiport dan Prometric

Terdapat dua rakan penguji yang dipercayai oleh Microsoft untuk pensijilannya: Certiport dan Prometric. Certiport menyediakan ujian untuk pelajar dan akademik, dan kadang-kadang pekerja kolej atau universiti biasanya dengan kadar yang lebih rendah. Harga membuat ujian semasa di sekolah, malah sambilan, penjimatan kos yang berpotensi. Prometric menawarkan ujian untuk orang lain dan secara amnya memberikan lebih banyak masa ujian dan pilihan lokasi. Sehingga Ogos 2013, ujian MTA Certiport berharga $ 69, sementara ujian MTA Prometric berharga $ 115.

Bahan Bantu Belajar Percuma

Terdapat banyak alat bantu belajar percuma yang tersedia untuk setiap jenis pensijilan Microsoft yang ada, ada yang langsung dari penguji, seperti Certiport, sementara yang lain tersedia dari pihak ketiga. Bahan bantu belajar dan buku percuma sangat disyorkan untuk ujian asas seperti program MTA, tetapi anda mungkin perlu mengikuti kelas untuk mendapatkan sijil khusus agar dapat mengakses program atau peralatan ujian tertentu. Laman web pensijilan Microsoft memberi anda cara untuk mencari kelas berdekatan dan mempunyai bahagian yang dikhaskan untuk tawaran istimewa dan harga yang dikurangkan.

Pembahagian Kos

Sekiranya anda ingin mendapatkan sijil yang akan membantu pekerjaan anda yang ada, berbincanglah dengan majikan anda mengenai pembahagian kos ujian anda. Sebagai seorang profesional IT, anda akan mengembangkan satu set kemahiran yang akan membantu perniagaan majikan anda dan boleh menghalang atasan anda daripada perlu mengambil pekerja lain. Semakin maju pensijilan, semakin besar kemungkinan majikan anda mahukan kemahiran itu dalam pasukan mereka. Dalam senarai ORSYP dari 10 perakuan IT paling banyak permintaan, sijil Microsoft memegang tempat kelima dan keenam.