Ciri-ciri Perkhidmatan Pelanggan yang Baik

Bahagian perkhidmatan pelanggan yang baik akan mewujudkan pengalaman positif bagi pelanggan setiap masa. Pelanggan mungkin tidak selalu mendapat hasil yang dicari, tetapi bahagian perkhidmatan pelanggan yang baik dapat membuat pelanggan merasa seperti mendapat tawaran yang adil. Terdapat beberapa ciri perkhidmatan pelanggan yang baik yang harus disertakan setiap syarikat dalam latihan perkhidmatan pelanggan mereka.

Pelanggan Penting

Salah satu ciri utama layanan pelanggan yang baik adalah pelanggan menjadi fokus utama, menurut artikel "Mengajar Layanan Pelanggan yang Baik" yang diterbitkan dalam majalah "Pengusaha". Apabila pelanggan memanggil wakil pelanggan perkhidmatan yang baik diajar untuk segera menerima panggilan. Pelanggan tidak boleh ditangguhkan untuk membuat panggilan telefon peribadi, dan apabila pelanggan ditangguhkan atas alasan perniagaan, ia tidak boleh melebihi 60 saat. Sentiasa meminta maaf kepada pelanggan setelah menangguhkannya dan menerangkan mengapa anda melakukannya. Buat pelanggan merasa penting dengan memperlakukan pelanggan seolah-olah dia penting.

Kekal Profesional

Bahagian perkhidmatan pelanggan yang baik tahu bagaimana untuk tetap tenang dan profesional setiap saat, menurut artikel "Menyewa Calon Perkhidmatan Pelanggan yang Berkualitas" di "Inc." majalah. Kakitangan perkhidmatan pelanggan diajar bagaimana menangani pelanggan yang tidak teratur, dan pengurus perkhidmatan pelanggan tahu kapan harus melangkah masuk dan membantu dalam situasi. Sikap tenang dan profesional membantu bahagian perkhidmatan pelanggan yang baik membuat keputusan yang rasional walaupun dalam menghadapi situasi pelanggan yang paling sukar.

Menang-Menang

Bahagian perkhidmatan pelanggan yang baik memahami bahawa situasi menang-menang biasanya merupakan penyelesaian terbaik. Pelanggan menang kerana dia mendapat apa yang dirasakannya adalah penyelesaian yang adil, dan syarikat itu menang kerana mendapat keuntungan dan mengekalkan pelanggan berulang. Latih rakan sekerja pelanggan mengenai cara mengenal pasti dan mencipta situasi menang-menang bila mungkin. Penting juga untuk dapat mengenali kapan situasi tidak dapat menang-menang, dan berusaha untuk mengembangkan penyelesaian terbaik berdasarkan maklumat yang diberikan.

Selesaikan Kerja

Salah satu ciri perkhidmatan pelanggan yang baik adalah memastikan bahawa pelanggan benar-benar berpuas hati dan keadaan telah diselesaikan sepenuhnya. Seorang rakan perkhidmatan pelanggan yang baik diajar untuk bertanya kepada pelanggan jika ada perkara lain yang perlu dilakukannya sebelum panggilan ditamatkan. Selalu selesaikan tugas sepenuhnya, dan biarkan pelanggan merasa seolah-olah dia menerima perkhidmatan pelanggan yang sangat baik.