Cara Menandatangani Dokumen Undang-undang sekiranya Pemiliknya adalah Perbadanan

Perniagaan sering digabungkan untuk tujuan melindungi aset peribadi pemilik korporat. Individu yang berperanan penting, seperti pegawai korporat, presiden dan naib presiden, umumnya mempunyai kuasa untuk menandatangani dokumen undang-undang bagi pihak syarikat mereka. Sesiapa yang dituduh menandatangani dokumen undang-undang untuk syarikat mesti melakukannya dengan berhati-hati, atau dia secara tidak sengaja boleh membuat tanggungjawab peribadi untuk hutang korporat.

Tandatangan Korporat

Peraturan perundangan syarikat, yang mesti mematuhi undang-undang negara syarikat, mengenal pasti individu yang secara amnya boleh menandatangani dokumen syarikat. Pihak yang menandatangani syarikat mereka harus menyatakan tajuk korporat mereka pada baris berasingan di bawah garis tanda tangan dokumen; sebagai contoh, di baris di bawah tandatangan John Smith, sertakan tajuk korporatnya, "Presiden Big Burgers, Inc." Harus jelas penandatangan bertindak sesuai dengan kemampuannya bagi syarikat itu agar tidak menimbulkan tanggungjawab individu terhadap kandungan dokumen tersebut.

Mengenal pasti Syarikat

Nama syarikat hendaklah dinyatakan di atas garis tanda dokumen korporatnya. Mengenal pasti syarikat menunjukkan bahawa syarikat, bukan orang yang menandatangani, menerima tugas yang digariskan dalam dokumen. Sebagai contoh, secara amnya, dokumen korporat yang disediakan dengan betul menyatakan nama syarikat, seperti "Big Burgers, Inc." tepat di atas garisan tandatangan dokumen.