Memindahkan Ubuntu ke Pemacu SSD

Apabila tiba masanya untuk mengganti cakera keras komputer anda, prospek memasang semula semua sistem operasi dan program anda sangatlah melelahkan. Walau bagaimanapun, dengan menyalin partisi Ubuntu ke pemacu keadaan pepejal baru anda, anda dapat menggerakkan semuanya dan mula menggunakan komputer anda dengan cakera keras baru anda tanpa perlu melakukan pemasangan semula. Pemacu SSD berjalan lebih baik di Ubuntu apabila tetapan sistem fail anda sedikit berubah, tetapi ini tidak begitu rumit seperti yang terlihat.

Sebelum Anda Bermula

Menyalin dan mengubah partisi boleh memakan masa lama, hingga beberapa jam, jadi sekatlah jangka masa yang panjang di mana anda dapat menjalankan komputer anda. Anda perlu menyambungkan pemacu keras semasa dan SSD anda ke komputer untuk membuat salinannya. Anda boleh menyambungkan kedua-duanya secara dalaman atau menggunakan penyesuai USB untuk menyambungkan pemacu ke luar. Buat salinan luaran semua fail penting anda di lokasi yang berbeza, sama ada dalam talian atau pada pemacu luaran. Walaupun anda tidak mungkin menyebabkan kerosakan fail kekal semasa membuat salinan partition, masih lebih baik berlatih dengan selamat. Semasa menggunakan GParted untuk memindahkan partition anda, anda memerlukan CD live Ubuntu atau SystemRescueCD.

Persediaan Partition

Tepat bagaimana keadaan ini bergantung pada bagaimana penyediaan partition anda. Sekiranya anda mempunyai semua fail sistem dan fail peribadi anda pada cakera keras tanpa partisi, anda hanya akan menyalin partition tunggal anda - keseluruhan cakera keras anda. Sekiranya anda mempunyai partisi yang berlainan untuk fail sistem Ubuntu dan folder rumah anda, anda pasti mahu menyalin keduanya, tetapi semuanya mesti dilakukan satu sama lain. Anda mungkin mempertimbangkan untuk membuat partisi berasingan pada pemacu baru anda, kerana memisahkan fail sistem anda dari fail peribadi anda membolehkan anda mengubah pengedaran anda tanpa kehilangan data peribadi. Anda boleh belajar tentang pindah / pulang ke partisi sendiri dalam artikel "Pindah / pulang ke Partisi Sendiri" di EmbraceUbuntu.com

Menggunakan GParted

Setelah anda menyambungkan cakera keras lama dan baru anda ke komputer anda, bootlah dari CD langsung Ubuntu atau SystemRescueCD anda. Jalankan GParted dan pilih pemacu SSD anda dari menu lungsur di sudut kanan atas tetingkap. Sekiranya anda tidak pasti pemacu mana, perhatikan ukurannya - setiap pemacu dipaparkan dengan ukuran keseluruhannya. Juga, pemacu semasa anda akan menunjukkan partisi dan ruang terpakai anda; SSD harus menunjukkan satu ruang kosong yang besar. Pada pemacu SSD baru, buat partition anda. Partisi baru anda mesti sama saiz atau lebih besar daripada partisi yang anda salin. Setelah dibuat, tukar ke pemacu lama anda, klik kanan pada partition Ubuntu anda dan klik "Salin." Pergi ke pemacu SSD baru anda, klik kanan pada partition baru yang anda buat untuk Ubuntu dan klik "Tampal." Setelah selesai,klik butang "Terapkan". Ini boleh memakan masa beberapa jam, jadi dapatkan makanan ringan dan masukkan filem.

Mengemas kini UUID dan Mengoptimumkan Pemacu Anda

Sekiranya anda merancang untuk menyimpan partisi lama dan partisi baru anda di komputer yang sama, anda perlu mengemas kini pengecam unik yang unik; semasa anda menyalin partisi, UUID ikut serta, dan mempunyai dua UUID membingungkan pemuat but anda. Walau bagaimanapun, jika anda merancang untuk membuang pemacu lama, langkah ini tidak diperlukan. Proses untuk menukar UUID anda, mengedit fail grub.cfg anda dan mengedit fail fstab anda sangat terperinci, dan dijelaskan langkah demi langkah dalam entri Dokumentasi Ubuntu "Moving Linux Partition." Walaupun anda membuka fstab, anda mungkin mempertimbangkan untuk membuat perubahan yang disyorkan oleh Yatri Trivedi dari How-to Geek. Trivedi melakukan ujian penanda aras dan mengesyorkan beberapa penyesuaian yang membantu Ubuntu berjalan dengan lebih baik pada SSD anda dalam artikelnya "Cara Meningkatkan SSD Anda di Ubuntu untuk Prestasi Lebih Baik."