Cara Memperbaiki Langit Berkabut di Photoshop

Memotret dengan ISO yang lebih rendah atau mengurangkan kelajuan pengatup kamera anda dapat mengelakkan foto anda menjadi kasar, tetapi ini tidak selalu dapat dilakukan. Anda boleh menyelesaikan masalah semasa memproses pos menggunakan perisian seperti Photoshop. Walaupun Photoshop mempunyai penapis pengurangan kebisingan, anda dapat memperoleh kesan yang lebih semula jadi dengan menggunakan penapis kabur permukaan dan bekerja dengan saluran individu. Dengan menggunakan lapisan, anda boleh memfokuskan pada bahagian foto tertentu, seperti langit, tanpa mengubah kawasan lain.

1

Buka foto yang ingin anda edit dengan Photoshop dan klik "Layer" dari bar Menu. Pilih "Lapisan Pendua" dan klik "OK" untuk membuat lapisan sandaran dari gambar asal.

2

Klik alat "Pemilihan Pantas" atau "Tongkat Sihir" dari Bar Alat dan pilih bahagian langit gambar anda. Gunakan alat "Lasso" jika anda lebih suka membuat pilihan dengan tangan.

3

Klik "Pilih" dari bar Menu dan pilih "Ubah suai." Pilih "Feather" dan masukkan "10" sebagai jejari bulu. Klik "OK" untuk memilih pilihan untuk melembutkan garis besarnya.

4

Klik "Lapisan" dari bar Menu dan pilih "Baru." Pilih "Lapisan Melalui Salin" untuk membuat lapisan baru yang hanya mengandungi pilihan - yang dalam hal ini, adalah langit yang kasar.

5

Klik "Window" dari bar Menu dan pilih "Saluran." Klik "Merah" dari tetingkap "Saluran" untuk melihat jumlah butiran pada saluran merah.

6

Klik "Tapis" dari bar Menu dan pilih "Blur." Pilih "Surface Blur" dan klik kotak centang di sebelah "Pratonton" jika belum diaktifkan.

7

Laraskan tahap "Radius" dan "Threshold" menggunakan slaid sambil memeriksa tetingkap pratonton. Penapis kabur permukaan melicinkan butiran sambil mengekalkan tepi pilihan anda. Nilai radius dan ambang bergantung pada kekasaran gambar anda, dengan nilai yang lebih tinggi menghasilkan hasil yang lebih lancar.

8

Klik "OK" setelah anda berpuas hati dengan pratonton dan kemudian ulangi proses untuk saluran hijau dan biru.

9

Simpan gambar anda ke nama fail baru setelah memperbaiki langit yang kasar jika anda ingin mengekalkan foto asalnya juga.