Adakah Pelindung Skrin Layak untuk Kamera Digital?

Kualiti paparan LCD telah meningkat dengan ketara sejak peranti pertama yang menggunakannya muncul. Sebilangan besar kamera digital, telefon bimbit dan tablet menggunakan kaca tahan gores yang sukar untuk menjaga keselamatan paparan daripada bahaya, jadi anda mungkin tertanya-tanya apakah ada alasan untuk melabur dalam pelindung skrin. Namun, pelindung skrin untuk kamera digital menawarkan banyak faedah, bergantung pada bagaimana anda menggunakan kamera untuk tujuan perniagaan anda.

Perlindungan

Walaupun kebanyakan layar LCD terbuat dari kaca tahan calar, tidak ada keraguan bahawa pelindung skrin menambahkan lapisan perlindungan lain pada peranti anda. Oleh kerana anda menggunakan skrin LCD kamera anda sebagai salah satu kaedah utama untuk menyusun tangkapan dan melihat hasilnya, adalah penting bahawa skrin bebas dari serpihan, ruam dan calar. Ini terutama berlaku untuk kamera digital tunjuk-dan-tangkap yang tidak mempunyai pemidang tilik, dan oleh itu bergantung sepenuhnya pada skrin LCD untuk komposisi gambar. Lebih banyak perlindungan pada peranti digital anda jarang menjadi perkara buruk.

Privasi

Pelindung skrin khas tersedia yang menjadikan layar tidak dapat dilihat dari sudut tertentu, sehingga hanya orang yang memegang kamera yang dapat melihat gambarnya. Ini berguna jika anda ingin melihat-lihat gambar anda melalui kamera tanpa ada orang terdekat yang dapat melihatnya, walaupun ciri ini biasanya lebih berguna untuk perkara seperti komputer riba dan telefon bimbit. Namun, jika privasi menjadi perhatian pada kamera anda, pelindung skrin dapat membantu.

Silau

Kemasan kaca cenderung memantulkan cahaya, yang menyukarkan pengaturan foto dalam keadaan terang. Pelindung skrin anti silau bukan sahaja memastikan skrin LCD anda selamat, tetapi juga memberi anda gambaran yang lebih baik mengenai gambar yang anda cuba buat. Sekiranya anda pernah berusaha mengambil gambar dengan cahaya matahari yang memantul dari layar LCD kamera anda, anda akan segera melihat nilainya dalam mengurangkan silau.

Kelemahan

Terdapat beberapa kelemahan yang berkaitan dengan penggunaan pelindung skrin. Anda mungkin tidak memerlukannya jika kaca LCD anda terbuat dari bahan tahan calar. Beberapa pelindung, terutama dari jenis anti silau, boleh menyebabkan distorsi dan pikil pada gambar. Akhirnya, pelindung plastik nipis sukar digunakan, dan boleh menyebabkan sedikit gelembung udara atau serpihan terperangkap di skrin. Ini tidak membahayakan kamera, tetapi mungkin menghalang kemampuan anda untuk melihat item di layar dengan jelas.