Perkara Yang Perlu Diketahui Sebelum Membeli Komputer

Membeli komputer baru adalah keputusan perniagaan yang penting, dan memilih yang betul adalah mustahak. Berpengetahuan tentang apa yang anda perlukan adalah kaedah terbaik untuk menjimatkan masa dan wang dan pastikan anda mempunyai mesin yang boleh dipercayai yang menjalankan tugasnya dengan betul. Sebelum berbelanja, pertimbangkan bagaimana anda akan menggunakan komputer baru anda dan lakukan sedikit penyelidikan untuk menentukan sama ada ia dinilai sebagai pembelian yang baik untuk wang anda.

Tujuan Komputer

Perkara pertama yang perlu anda ketahui ialah jenis komputer yang sebenarnya anda perlukan. Sekiranya anda memerlukan komputer asas untuk memproses kata dan Internet, anda boleh melangkau perkakasan mahal seperti kad video dan RAM yang ditingkatkan. Sekiranya anda memerlukan komputer untuk memproses video dan tugas tunggal intensif lain, anda memerlukan pemproses yang baik dan cakera keras yang pantas, seperti pemacu keadaan pepejal. Tujuan komputer akan menentukan bahagian mana yang anda perlukan, dan juga akan mempengaruhi kosnya secara drastik. Pertimbangkan sama ada anda mahukan desktop atau komputer riba, ukuran cakera keras yang anda perlukan dan aksesori yang mungkin.

Belanjawan Anda

Anggaran anda akan mempengaruhi mesin mana yang akhirnya anda putuskan, tetapi tidak membataskan pilihan anda sepenuhnya. Tetapkan anggaran yang selesa, tetapi pertimbangkan untuk membelanjakan sedikit lebih banyak jika anda menjumpai tawaran yang cukup baik. Sebagai contoh, cari tawaran di mana anda mungkin mendapat cakera keras yang lebih besar atau kad grafik yang lebih baik untuk kenaikan harga minimum. Beberapa kedai, baik dalam talian dan luar talian, mungkin mempunyai spesial pada model yang berbeza, jadi terus periksa untuk melihat apakah mereka menawarkan sesuatu yang anda sukai. Walaupun anda biasanya mempunyai lebih banyak kebebasan untuk menyesuaikan secara dalam talian, dapat berbicara dengan jurujual secara langsung dapat membantu anda mencari mesin yang lebih baik atau berkompromi dengan harga yang lebih baik.

Kebolehpercayaan dan Sokongan

Setelah anda mempersempit pilihan anda, lakukan kajian pengguna mengenai kualiti komputer dan juga perkhidmatan yang ditawarkan oleh pengeluar. Apa sokongan dan jaminan asas yang anda peroleh bergantung pada setiap pengeluar, jadi jika anda perlu membayar sedikit tambahan untuk sokongan yang jauh lebih tinggi, ia sangat berbaloi. Jaminan boleh membantu anda membaiki atau mengganti mesin, proses yang mungkin sangat mahal. Namun, berhati-hati ketika melihat jaminan yang diperpanjang; harga yang anda bayar mungkin tidak sepadan dengan faedah yang anda terima. Tidak kira komputer apa yang anda pilih, anda mahukan komputer yang boleh dipercayai, jadi selalu periksa ulasan profesional dan pelanggan.

Membina Mesin Sendiri

Sekiranya anda mempunyai pengetahuan teknikal untuk membina komputer sendiri, ini adalah pilihan menjimatkan wang yang sangat baik. Anda bukan sahaja dapat mengawal sepenuhnya bahagian mana yang masuk ke dalam komputer, tetapi anda menjimatkan banyak wang dengan membeli bahagian tersebut secara langsung. Anda boleh mendapatkan penjimatan tambahan dengan membeli secara pukal atau memanfaatkan sebarang pilihan penghantaran percuma. Ini adalah proses yang membosankan, tetapi jika anda selesa melakukannya, ia wajar dilakukan.