Garis Panduan Pakaian Kasual Perniagaan

Objektif gaya pakaian kasual perniagaan adalah untuk kelihatan kemas dan rapi tetapi santai - selesa namun berkelas. Pilihan pakaian kasual perniagaan tidak sama dengan pakaian kasual yang mungkin anda pakai pada hari Sabtu petang di rumah untuk menonton permainan bola bersama rakan, atau pakaian yang akan anda pakai ke kelab malam. Ini bukan pendekatan "apa-apa" untuk berpakaian dan dandanan.

Seluar Dan Baju

Bagi lelaki, sebahagian daripada tarikan pakaian kasual perniagaan adalah anda tidak perlu memakai tali leher, sut atau mantel sukan. Seluar boleh dipakai oleh lelaki atau wanita dan harus selalu ditekan dengan kemas. Warna gelap atau khaki boleh diterima. Kemeja lengan panjang dengan warna padat atau dengan garis-garis yang diredam lebih disukai, walaupun pada musim panas yang lebih panas kemeja golf atau kemeja jenis polo mungkin dikenakan. Seluar jeans, seluar pendek atau celana peluh semuanya dianggap terlalu kasual walaupun untuk persekitaran kasual perniagaan.

Skirt Dan Blaus

Wanita harus memilih skirt, seluar, blaus dan sweater yang tidak terlalu ketat. Ikhtiar untuk penampilan yang segar dan kemas Simpan memakai seluar pendek, bahagian atas yang lebih tinggi, memamerkan pakaian tengah anda, dan memakai skirt yang sangat pendek untuk hujung minggu.

Kasut

Lelaki harus memakai kasut kulit, kasut berjalan kaki, kasut dek atau kasut. Kasut atletik tidak boleh diterima secara umum, dan juga selipar. Bagi wanita, selipar yang tidak terlalu kasual boleh dipakai. Flip flop atau kasut sukan tidak dianggap sesuai.

Dandanan

Pastikan rambut anda, termasuk rambut muka untuk lelaki, kelihatan bersih dan kemas. Lelaki dan wanita harus menggayakan rambut mereka seperti yang mereka lakukan untuk pengaturan perniagaan yang lebih formal. Cologne atau minyak wangi tidak boleh terlalu kuat.

Barang Kemas Dan Aksesori

Pendekatan konservatif untuk perhiasan untuk lelaki dan wanita adalah yang terbaik. Lelaki mungkin ingin mengelakkan memakai anting-anting dan memakai jam tangan yang konservatif. Wanita harus memilih aksesori yang bergaya tetapi tidak terlalu berani. Purses harus tersusun agak disket. Beg tote atau pantai tidak sesuai.

Khusus Industri

Bank dan syarikat perkhidmatan kewangan, serta firma perundangan dan perakaunan, lebih lambat menggunakan pakaian kasual perniagaan. Mereka mungkin mempunyai hari-hari kasual tertentu, seperti "Jumaat biasa" ketika kod berpakaian santai. Teknologi tinggi dan persekitaran keusahawanan cenderung menggunakan gaya berpakaian yang lebih santai, seperti industri kreatif atau seni. Pilih almari pakaian anda untuk memenuhi piawaian industri anda yang boleh diterima. Sebaiknya silap melihat dari segi konservatif.

Pakaian yang Harus Dielakkan

Pakaian dengan grafik atau kata-kata tidak boleh diterima, terutama reka bentuk, gambar atau huruf yang mungkin menyinggung perasaan. Pakaian yang mempunyai logo label fesyen biasanya dibenarkan. Beberapa syarikat mendorong pekerja untuk memakai baju dengan logo syarikat sebagai alat untuk membina semangat berpasukan.