Cara Menulis Senario untuk Video Promosi

Sekiranya anda mempunyai produk atau perkhidmatan yang ingin anda sampaikan kepada orang lain, anda boleh membuat video promosi, dan sebelum membuat video, anda ingin menulis penerangan, atau senario, untuk membantu anda memfokuskan idea anda sebelum menulis yang sebenarnya skrip penggambaran. Senario berfungsi sebagai garis besar yang mengandungi idea-idea yang ingin anda nyatakan, dan bagaimana anda ingin mengekspresikannya, termasuk nada, penonton, lokasi, alat peraga, pencerita dan pelakon atau penyampai apa pun.

1

Lancarkan aplikasi pemproses kata di komputer anda, dan buat dokumen baru.

2

Taipkan matlamat utama video promosi anda. Sebagai contoh, apa yang anda promosikan dan siapa khalayak sasaran anda?

3

Terangkan jenis nada yang ingin anda sampaikan. Sebagai contoh, adakah ini video yang serius untuk pelabur penting, atau adakah anda ingin merakam video garfu dengan warna terang, muzik kuat dan potongan cepat dari satu gambar ke gambar yang lain?

4

Senaraikan sekatan belanjawan untuk video promosi anda. Sekiranya anggaran membolehkan anda menyewa dewan konvensyen yang besar dan mengisinya dengan ribuan tambahan, anda boleh menulis senario yang akan mempunyai bahagian epik dan menarik perhatian penonton anda. Sekiranya belanjawan anda lebih sederhana, anda mungkin menetapkan video di kelas, rumah orang, makmal, dapur atau tempat lain yang lebih kecil.

5

Tulis janji produk atau perkhidmatan anda. Taipkan perenggan yang menjelaskan mengapa produk atau perkhidmatan anda unik, atau mengapa ia sesuai untuk keperluan khalayak anda. Terangkan faedah produk atau perkhidmatan anda, dan mengapa orang ingin membeli, menyewa atau melabur di dalamnya hari ini.

6

Taipkan perenggan yang menerangkan kaedah yang akan anda gunakan untuk menunjukkan tindakan atau produk anda. Ini mungkin termasuk demonstrasi, pemandangan produk yang dibuat atau pandangan orang yang mengunjungi harta peluang pelaburan.

7

Sertakan bahagian untuk sokongan daripada orang biasa, atau dari pakar atau selebriti yang dikenali untuk meningkatkan tuntutan anda dan meningkatkan semangat untuk video promosi anda.

8

Tulis syarat promosi. Ini mungkin termasuk kos untuk membeli atau menyewa barang tersebut, berapa kos untuk mengalami sesuatu atau jumlah pelaburan minimum yang terlibat. Sebutkan keperluan lain, seperti kos penghantaran dan pengendalian, pilihan pembayaran balik, dan perkhidmatan pelanggan.

9

Taipkan maklumat yang merangkumi tarikh akhir untuk menjawab promosi. Berikan maklumat hubungan, seperti laman web, nombor telefon untuk dihubungi, atau alamat surat untuk menulis maklumat lebih lanjut atau untuk menghantar pembayaran.