Apakah Kepentingan Dasar Nepotisme dalam Tenaga Kerja?

Nepotisme - mendapatkan pekerjaan atau faedah pekerjaan untuk saudara terdekat - merupakan isu kritis kepada organisasi sehingga ditangani oleh perundangan di beberapa negeri. Tampak jelas bahawa pegawai awam diminta untuk menjaga penampilan tidak memihak, dan dasar anti-nepotisme formal nampaknya merupakan pilihan yang logik untuk menangani masalah ini di agensi-agensi kerajaan yang besar. Tetapi pengurus mungkin tertanya-tanya apakah dasar nepotisme benar-benar diperlukan atau penting untuk perniagaan kecil.

Kegemaran

Khususnya dalam perniagaan kecil, terdapat pilihan terhad untuk kemajuan kerjaya. Apabila pekerja melihat bahawa anak perempuan pemiliknya telah dinaikkan pangkat ke posisi pengurusan yang didambakan, persepsi pilih kasih dan perlakuan istimewa hampir mustahil untuk diatasi - terutamanya jika pengurus baru kelihatan kurang berkelayakan daripada pemohon lain. Kewujudan dasar nepotisme memastikan bahawa individu tidak dapat mempengaruhi pengambilan, kenaikan pangkat atau disiplin saudara terdekat. Dasar ini mengurangkan persepsi pilih kasih dengan mewajibkan semua pekerja untuk mengungkapkan konflik yang relevan, seperti hubungan peribadi atau perniagaan yang erat dengan calon pekerja, dan dengan menyekat penglibatan pekerja tersebut dengan keputusan pekerjaan yang berkaitan dengan kerabatnya.

Persekitaran Kerja yang Sukar

Cukup sukar untuk memutuskan untuk mendisiplinkan atau memecat pekerja yang tidak cekap. Tetapi apabila pekerja itu adalah anak pemiliknya, keputusan itu mungkin memerlukan anda kerjaya. Pekerja di persekitaran di mana nepotisme berleluasa dapat mendapati diri mereka terjebak dalam situasi tempat kerja yang canggung, seperti ditempatkan di tengah-tengah pertengkaran keluarga, terperangkap di tengah tiff kekasih atau bahkan ditekan untuk mengambil saudara bos. Tidak dapat dielakkan, keadaan seperti ini meningkatkan ketegangan di tempat kerja dan boleh menimbulkan tanggungjawab kepada organisasi. Dasar nepotisme yang berkesan biasanya mencegah masalah ini dengan melarang pasangan suami isteri atau saudara terdekat bekerja secara langsung antara satu sama lain. Memindahkan salah seorang pekerja ke jabatan yang berbeza dapat membantu meredakan masalah di tempat kerja.

Kepuasan kerja

Nepotisme mengurangkan kepuasan kerja dan semangat semua pekerja - dengan pengecualian individu yang mendapat manfaat langsung dari hubungan tersebut. Dalam kajian mengenai nepotisme dalam industri hotel yang diterbitkan dalam International Journal of Sociology and Social Policy, nepotisme mempunyai kesan buruk yang signifikan terhadap kepuasan kerja pekerja secara keseluruhan, niat untuk berhenti kerja dan kemungkinan bercakap negatif mengenai pekerjaan tersebut - misalnya , kepada rakan sekerja lain atau bakal pelanggan. Oleh itu, dasar nepotisme yang berjaya berpotensi untuk membuat peningkatan yang signifikan terhadap keseluruhan moral organisasi.

Pendekatan Alternatif: Memihak kepada Nepotisme

Robert Jones dan rakan-rakannya mempersoalkan adakah dunia benar-benar memerlukan polisi nepotisme di sebuah simposium Society for Industrial and Organizational Psychology pada tahun 2007. Hujah mereka menunjukkan bahawa walaupun individu mungkin merasakan pilih kasih akibat nepotisme, ini tidak semestinya berlaku. Sebenarnya, nilai bersama ahli keluarga dapat menyumbang kepada organisasi yang lebih padu dan menyokong. Anak-anak yang terdedah kepada perniagaan keluarga akhirnya mungkin datang ke syarikat dengan pengetahuan dan latar belakang yang tidak dapat dicapai oleh orang luar.