Kaedah yang berbeza untuk merujuk pelanggan

Rujukan pelanggan adalah aspek penting dalam mengembangkan perniagaan. Tanpa mereka, potensi pertumbuhan syarikat anda mungkin terhad, atau, paling tidak, anda mungkin harus membelanjakan lebih banyak untuk pemasaran daripada yang anda mahukan. Untuk meningkatkan rujukan, gunakan kaedah yang dicuba dan benar seperti meminta pelanggan yang ada menyebarkan berita dan menawarkan insentif kepada mereka yang membawa perniagaan baru. Bergantung pada perniagaan atau produk anda, anda mungkin ingin mencuba teknik lain, seperti menyumbangkan barang atau perkhidmatan percuma ke acara amal atau menawarkan demonstrasi produk percuma atau bengkel perniagaan.

Kata Mulut Pelanggan

Salah satu kaedah terbaik untuk mendapatkan rujukan pelanggan baru untuk perniagaan atau produk anda adalah dengan memastikan pelanggan semasa gembira. Berikan perkhidmatan yang tepat pada masanya, boleh dipercayai atau produk berkualiti tinggi yang menarik kepada pelanggan anda dengan harga yang berpatutan, dan mereka akan senang menghantar rakan, saudara dan rakan sekerja mereka kepada anda. Terutama di zaman media sosial ini, cadangan pelanggan elektronik dapat dilihat oleh ratusan atau ribuan bakal pelanggan baru. Kirimkan tanda kecil di restoran anda, atau sertakan kalimat mengenai semua surat-menyurat yang dikirimkan kepada pelanggan, yang menyatakan dengan jelas betapa anda menghargai kesediaan mereka untuk mengesyorkan anda kepada rakan mereka.

Galakan Rujukan

Kembangkan program insentif untuk pelanggan semasa yang berjaya merujuk pelanggan baru ke perniagaan anda. Untuk pesakit semasa dalam latihan ortodontik, misalnya, tawarkan kupon diskaun yang baik untuk bil berikutnya jika mereka membawa pesakit baru. Berikan makanan atau makanan percuma kepada pelanggan restoran apabila mereka membawa pelanggan baru yang berkunjung lebih dari satu kali. Pemilik salun boleh menawarkan perkhidmatan percuma atau potongan harga kepada pelanggan yang merujuk pelanggan baru. Gunakan program insentif dengan pekerja anda juga. Beri bonus kecil kepada ahli pelayan apabila mereka membawa pelanggan baru pada hari yang rendah secara tradisional. Pekerja jagaan kanak-kanak mungkin ditawarkan hari penjagaan percuma untuk anak mereka sendiri jika mereka membawa pelanggan baru.

Bekerjasama dengan Perniagaan Pelengkap

Guru perniagaan dan pemasaran secara rutin mendesak anda untuk mengenal pasti pesaing anda dan menerangkan apa yang mereka lakukan untuk membawa perniagaan. Ini adalah nasihat yang baik, tetapi anda mungkin ingin mempertimbangkan pendekatan yang berbeza: Jangkau perniagaan yang produk atau perkhidmatannya melengkapkan perniagaan anda dan buat pengaturan rujukan yang saling menguntungkan. Setuju untuk merujuk pelajar piano anda ke kedai muzik lembaran tertentu jika pemilik kedai akan menunjukkan kad perniagaan anda di kaunter pembayaran, misalnya. Pejabat doktor haiwan mungkin mengesyorkan perkhidmatan penjagaan haiwan kesayangan anda sekiranya anda memberitahu pelanggan anda bahawa anda membawa haiwan kesayangan anda sendiri ke doktor haiwan tersebut. Jadilah kreatif dalam mengenal pasti bakal rakan rujukan dalam bidang anda.

Teknik lain untuk Mendapatkan Rujukan

"Percuma" selalu menjadi titik penjualan perniagaan atau perkhidmatan baru. Tawarkan tawaran dua-untuk-satu jangka masa terhad untuk mendorong calon pelanggan membawa rakan atau rakan anda ke salun kuku anda. Pelanggan gim mungkin akan ditawarkan kelas minggu percuma untuk mendapatkan rakan untuk menyertai gim. Berikan beberapa dozen kek cawan khas anda secara percuma kepada rakan yang sering berhibur dan minta dia memberikan kad anda kepada mereka yang menikmati pencuci mulut. Sekiranya gereja tempatan atau kumpulan ibu bapa-guru anda mengadakan acara penggalangan dana, sumbangkan produk atau perkhidmatan percuma dari perniagaan anda - kupon untuk makanan percuma di restoran kejiranan baru anda, sijil untuk empat pelajaran Sepanyol percuma untuk menarik pelanggan ke bahasa anda kelas, atau pertukaran minyak percuma untuk pelawat ke pusat perkhidmatan automotif anda.Organisasi amal mendapat keuntungan dari hasil dan perniagaan anda menarik calon pelanggan baru.

Promosi Kendiri

Walaupun mungkin mengambil beberapa orang dari zon selesa mereka, mempromosikan perniagaan anda sendiri adalah kaedah lain untuk menarik rujukan. Manfaatkan masa yang dihabiskan untuk transit awam, di barisan bank atau di lif untuk memberi tahu orang lain mengenai perniagaan anda. Seorang peguam yang mendengar dua orang tua di permainan bola sepak anak-anaknya membicarakan rakan yang memerlukan peguam tidak perlu teragak-agak untuk memberikan kad mereka. Minta ejen harta tanah tempatan untuk memberikan brosur reka bentuk dalaman anda kepada pemilik rumah baru yang mencari penghias. Beritahu semua orang yang anda tahu bahawa anda mencari pelanggan, dan minta mereka membantu menyebarkan berita.