Cara Merangka Strategi Promosi Penjualan

Agar strategi promosi penjualan berjaya, perlu ada rancangan. Semasa anda merancang strategi promosi penjualan, anda perlu memastikan bahawa syarikat itu mendapat pulangan pelaburan terbaik dan pendedahan pemasaran yang baik sebagai pertukaran untuk bahagian promosi strategi. Sekiranya syarikat menggunakan beli, dapatkan strategi promosi percuma, maka perlu ada pengembalian yang cukup untuk item yang akan diberikan secara percuma untuk menjayakan promosi penjualan.

Menjangkau Wakil Jualan

1

Tentukan sama ada anda mahukan promosi penjualan menjadi promosi jangka pendek atau jangka panjang. Untuk produk yang baru diperkenalkan, anda pasti ingin menggunakan promosi jangka panjang untuk membantu mewujudkan produk di fikiran wakil jualan. Produk yang berada di akhir hayat akan menjadi promosi jangka pendek kerana anda sedang berusaha mendapatkan produk lama dari rak.

2

Buat promosi berasaskan spiff untuk produk anda yang akan menarik wakil jualan untuk mendorong produk anda. Spiff boleh dilakukan secara per unit di mana setiap unit yang dijual mendapat bonus, atau anda boleh membuat spiff berdasarkan jumlah di mana bonus tidak dibayar sehingga jumlah penjualan tertentu tercapai.

3

Kembangkan sistem pendaftaran yang memerlukan wakil penjualan untuk mendaftar menjadi sebahagian daripada promosi penjualan. Pendaftaran tidak hanya akan menjejaki jumlah penjualan untuk setiap perwakilan, tetapi juga dapat digunakan sebagai pangkalan data hubungan untuk promosi penjualan di masa depan yang melibatkan wakil penjualan.

4

Buat bahan pemasaran yang menguraikan program lengkap kepada perwakilan penjualan, memberikan maklumat pendaftaran dan menawarkan maklumat penjualan yang dapat digunakan oleh perwakilan ketika berusaha menjual produk anda.

5

Tetap berhubung dengan wakil jualan berdaftar dengan kemas kini maklumat promosi jualan mingguan, dan kemas kini mengenai prestasi setiap wakil dalam promosi. Ini akan membantu menimbulkan persaingan di kalangan wakil jualan dan meningkatkan pendapatan.

Mempromosikan kepada Pelanggan Runcit

1

Fokus promosi anda pada satu produk, atau satu keluarga produk. Sekiranya anda membuat promosi terlalu luas, pelanggan runcit mungkin keliru dan tidak turut serta. Sekiranya promosi berfungsi untuk satu produk, anda juga boleh menirunya untuk produk lain.

2

Tentukan jenis strategi promosi penjualan runcit yang anda mahu gunakan. Beberapa promosi runcit yang popular adalah beli satu, dapatkan satu sampel percuma dan percuma, beli produk dan dapatkan aksesori percuma atau rebat surat.

3

Buat satu set peraturan yang komprehensif untuk promosi dan sertakan peraturan tersebut pada semua bahan promosi. Bekerja dengan jabatan undang-undang syarikat anda untuk memastikan bahawa peraturan promosi anda lengkap dan berkesan.

4

Membangunkan laman web di mana pelanggan boleh mendaftar untuk menerima hadiah promosi dan mengetahui lebih banyak maklumat mengenai produk dan syarikat. Minta pelanggan memberikan alamat e-mel mereka untuk promosi yang akan datang. Tentukan nombor telefon tanpa tol di mana pelanggan boleh menghubungi dan meminta lebih banyak maklumat mengenai promosi.

5

Buat paparan runcit yang memberikan semua perincian promosi untuk ditempatkan di semua kedai runcit anda.